Antep’in Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde binlerce işçinin katıldığı grevler nedeniyle tutuklanan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen hakkında, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesi kapsamında iddianame hazırlandı. Türkmen’in, 14 Şubat’ta yaptığı basın açıklamasında “devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçlamasıyla 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Artı Gerçek’ten Sinan Şahin’in haberine göre, Antep Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, Türkmen’in sendikal faaliyetlerine yönelik bir linç kampanyasının devamı olarak değerlendiriliyor.
Türkmen’in avukatlarından ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Antep Şube Eşbaşkanı Bahri Oğuz, iddianamenin hukuki dayanaktan yoksun olduğunu belirterek, “Türkmen’in ifadeleri, ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir. Kendisi, sendikal faaliyetlerine ve işçilerin hak arama özgürlüklerine yönelik engellemelere ilişkin bir eleştiri yaptı. Bu ifadeler suç teşkil etmez” dedi. Oğuz, savcılığın Adalet Bakanlığı’ndan izin alarak başlattığı soruşturmanın, Türkmen’e yönelik baskıların bir parçası olduğunu vurguladı.
Tutukluluğa İtiraz ve Yasak Kararının Hukuksuzluğu
Mehmet Türkmen, 17 Şubat’ta “çalışma hürriyetinin ihlali” ve “suç işlemeye tahrik” suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Valiliğin grevleri yasaklayan kararına rağmen işçileri örgütlediği iddia edilen Türkmen’in avukatları, tutukluluğun haksız olduğunu ve tahliye edilmesi gerektiğini savunuyor. Oğuz, “Antep 8. İdare Mahkemesi, valiliğin yasak kararının hukuksuz olduğuna karar verdi. Bu kararla birlikte, Türkmen’in tutukluluğunun da sona ermesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Ancak savcılık, tahliye talebini henüz kabul etmedi.
Türkmen, tutuklu bulunduğu Antep H Tipi Kapalı Cezaevi’nden kapasitenin üzerinde tutuklu bulunması nedeniyle L Tipi Cezaevi’ne nakledildi. Nakil işlemi, Türkmen’in kendi talebi doğrultusunda gerçekleştirildi. Avukatlar, Türkmen’in sağlık ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesi için bu talepte bulunduğunu belirtti.
Başpınar’da İşçi Direnişi ve Türkmen’in Tutuklanması
Başpınar’da Şubat ayı başında düşük ücret ve kötü çalışma koşulları nedeniyle başlayan grevler, 8 fabrikada 3 binden fazla işçinin katılımıyla devam ediyor. Antep Valiliği, 12 Şubat’ta eylemleri 15 gün süreyle yasaklamış ve işçilerin çadırları polis, jandarma ve çevik kuvvet eşliğinde sökülmüştü. BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, 14 Şubat’ta kent merkezinde yapılması planlanan basın açıklaması öncesi evinden çıkarken gözaltına alınmış, daha sonra serbest bırakılmıştı. Ancak 16 Şubat’ta sendika binasında işçilerle toplantı yaparken yeniden gözaltına alınan Türkmen, 17 Şubat’ta tutuklanmıştı.
İşçiler, Türkmen’in tutuklanmasının ardından direnişe devam etme kararı aldı ve 19 Şubat’ta TBMM’de basın açıklaması yaparak taleplerini dile getirdi. BİRTEK-SEN’in valiliğin yasak kararına karşı açtığı iptal davasında Antep 8. İdare Mahkemesi, 27 Şubat’ta yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu karara rağmen Türkmen’in tahliye edilmemesi, sendikal mücadele ve ifade özgürlüğü konularında tartışmaları yeniden alevlendirdi. Artı Gerçek’in aktardığı habere göre, Türkmen’in davası, emek hareketi ve demokratik haklar açısından önemli bir sınav niteliği taşıyor.