Manifesto ve Bodrum’da Bir Karma Sergi (Rainbow)

Manifesto, Bodrum Hakan Aykan Kültür Merkezi’nde (Trafo), 20-26 Temmuz 2022 tarihleri arasında gezilebilecek, 49 sanatçının eserlerinin katılımı ile açılan karma serginin kokteylinde konuşulan ve kulak misafiri olduğum ve bu ilk yazının içeriğini oluşturan bir kavram.

Küratör Burak Özkanca ve ressam Sibel Karaduman arasında geçen sohbette “Her sanatçının yaptığı eseri hakkında izleyene yansıtacağı, yönlendireceği bir fikrin verilmesini sağlayan kelime o eserin manifestosu olarak kabul ediliyor.” Söylemi kabul gördü.

Madem manifesto bir fikrin beyanı bende bir taşla birkaç kuş vurmak istedim. Hem manifesto tanımını ve kavramını hatırlatmak hem de bu güzel sergiyi tanıtmak ve kendi manifestomla da bu köşeye sıcak bir başlangıç yapmak.
İşte manifestonun sözlük anlamı ve TDK’da açıklanan kapsamı…

Manifesto Nedir? Manifesto Ne Demek?

Toplumsal bir hareketin duyurulması ve savların belirtilmesi üzerine kurulan, bir akımın ve hareketin oluşunu bildiren yazılara manifesto ya da bildiri denmektedir.

TDK açıklaması şu şekilde:

  1. Bir gemideki malları göstermek için kaptan tarafından boşaltma işlemlerinin yapılacağı gümrük idaresine verilen liste
  2. Bildiri
  3. Toplumsal bir hareketin siyasal inanç ve amaçlarının açık ifadesi

Manifesto, İtalyanca manifesto, Fransızca ise manifeste “yeminli ifade veya imzalı bildiri sözcüğünden alınmış. Latince manifestum “‘el basılmış şey’” sözcüğünden evrilmiş ve daha çok bildiri anlamında veya toplumsal bir hareketin siyasal inanç ve amaçlarının açıklanmasında kullanılmakta.

Sanatta da kullanım şekliyle, toplumsal bir hareketin duyurulması düşüncenin belirtilmesi üzerine kurulan, bir akımın, bir hareketin oluşunu bildiren yazılara manifesto denilmekte.

Araştırdığımızda, manifesto, Fransız Devrimi ile doğmuş ve özgürlük, eşitlik, kardeşlik sloganı ile yola çıkmış bir kavram olduğunu görüyor ve ekonomide, siyasette, mimaride ve her türlü sanatta; özgürlük, eşitlik, kardeşlik sloganını buluyoruz.

20.Yüzyılda bu slogan, insanı merkez alan durumu ile; manifestolarla birlikte sahiplenilecek ve bu durumu sanatın avangardı yaratmaya çalışacaktır. Yani 20. Yüzyılda Avangard Sanat (yenilikçi, öncü), manifestoları gerçekleştirerek dünyayı değiştirmek, dönüştürmek üzere yola çıkar. Fransız Devriminden sonra, manifestonun ilk örneği; (çoğumuzun yakından bildiği) hem siyasi hem de edebi olarak, Marx ve Engels’in 1948’de kaleme aldığı Komünist Manifesto’dur.

20.Yüzyılda ise manifestolar Endüstri Devrimi’nin yaşamda karşılığını bulamayan tedirginliklerin, huzursuzlukların çözümü için dile getirilen başkaldırılardır. Daha iyi bir yaşamın arayışında olan düşünürler, tüm yaşanmakta olanlara başkaldırmaktadır ve sanat aracılığıyla somutlaştırılacaktır.

Madem manifestoyu ayrıca mecazi olarak bir kişinin aldığı yeni ve radikal kararlar için de kullanabiliyoruz, ben de bundan sonra bu sayfada yayımlanacak yazılarımdaki manifestomu sizlerle paylaşmak isterim.
İnsan soyunun dönüm noktasına geldiği günümüzde her şeye rağmen özgürlük, eşitlik, kardeşlik, kültür, sanat, edebiyat, çevre ve mutluluk dolu yazılar yazmak.
Bu köşenin yüzü ayçiçeği gibi güneşe dönük olacak… Hoş bulduk. İyiliklere ve güzelliklere vesile olsun bu başlangıç.

A. Semih İŞEVİ
Latest posts by A. Semih İŞEVİ (see all)
Bunları da okuyabilirsiniz...

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku