Öğrenci Tatilde Ne Yapmalıdır?

Tatil; Kanun gereğince çalışmaya ara verileceği belirtilen süre, dinlenme, okul, meclis, adliye gibi kuruluşların çalışmasını durdurduğu veya kapalı bulunduğu dönem, eğlenmek, dinlenmek amacıyla çalışmaksızın geçirilen süre olarak ifade edilmektedir.

Tatilde öğrenciler kendilerini keşfetme, geliştirme ve yenilenme konusunda çok şey kazanabilirler. Öğrenciler, doğada bol bol zaman geçirmeli, aileleriyle birlikte hem eğlenip hem öğrenebilecekleri etkinlikler planlanlayabilmelidir.

Öğrenciler tatilde beyin ve vücut sağlığı için doğada bol bol yürüyüşler yapmalıdırlar. Yürüyüş, bulunduğunuz ortam nedeniyle benzersizdir. Kafa karışıklığı, gerginlik, öfke ve depresyon duygularını önemli ölçüde azaltır. Doğa ve egzersizin birleşimi, diğer egzersizlerle elde edilemeyen gelişmiş bir duygusal durum yaratır. Şehirden ayrılıp, doğanın eşsiz güzelliği içinde yürümek, motive edici bir gün olması ile birlikte vücut üzerindeki fiziksel ve duygusal baskıyı da azaltmaya yardımcı olur.

Doğada yürürken aşılan çeşitli seviyelerdeki zorluklar, engeller, kişinin sağlamlığını arttırır, yaşam gücünü ve enerjisini arttırır. Gittikçe vücut daha güçlü hale gelir ve daha uzun mesafeler kolaylıkla kat edilebilir, zorluklar, engeller daha rahat aşılabilir. Bu durum özellikle sınava hazırlanan öğrencilerde olumlu bir etki yaratmaktadır.

Tatil, kitap okumak ve okumayanların da bu alışkanlığı kazanması için en ideal zamandır. Kitap okumanın okula başarısına olan olumlu etkilerini de düşünürsek bu süreçte tüm yaş gruplarının bol bol kitap okumaları gerekiyor.

Tatilde Spor, çocuğun sağlığına yapacağı olumlu katkıların yanı sıra, özgüven ve sorumluluk duygularını da geliştirir, zihinsel gelişim üzerinde olumlu katkılar sağlar. Çocuk yaşı ve ilgi alanına göre seçeceği spor dalına yönlendirilmelidir.

Tatil sürecinde çocuk teknolojiden ne tamamen uzak tutulmalı ne de sınırsız erişim sağlanmalıdır. İhtiyaç dışı ve kontrolsüz kullanım teknoloji bağımlılığına sebep olabilir. Bu nedenle çocukların okul döneminde bu cihazlardan yoksun bırakılıp, tatilde sınırsız kullanımına izin verilmesi yerine kontrollü kullanım sağlanması gerekir.

Tatili yalnızca dinlenme ve eğlenmeye ayırılmamalıdır. Özellikle LGS ve YKS sınavına hazırlanan öğrenciler kendilerine uygun bir ders planı hazırlamalı ve bu planı uygulamaya çalışmalıdır. Ancak bu çalışma bıkkınlık yaratacak derecede olmamalıdır. Bu planda ders tekrarları, test çözme ve eksik konular yer almalıdır. Öğrenciler gelecekte seçmeyi hedefledikleri mesleklerle de ilgili araştırmalar yaparak beklentilerini gerçekleştirmeye yönelik gelecek planlarını yapabilirler.

Tatil öğrencinin psikolojik gelişimini sağlar, iletişim becerilerini artırır, öğrenme kapasitesini geliştirir, adaptasyon becerisini artırır, sorunlara çözüm bulma yetisini geliştirir, yoğunlaşmasını arttırır, depresyonuna iyi gelir.

Tatilin öğrenci için bu kadar faydası varken maalesef birçok öğrenci okuldan daha karnesini almadan ailesinin ekonomisine katkı sunma amaçlı ya mevsimlik işçi olarak çalışmakta yâda sanayide çırak olarak işe başlamaktadır. Sokakta çalışan çocukların oranı yaz tatilinde % 200 artmaktadır. Bu durum öğrencinin başarısında olumsuz bir etki yaratmaktadır.

Arslan ÖZDEMİR