Libya açıklarında göçmen teknesi battı: 61 kayıp

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Libya açıklarında bir göçmen teknesinin battığını ve 61 kişinin sularda kaybolduğunu bildirdi.

BM ajansı, Cumartesi günü teknenin 86 kişiyle Zuwara şehrinden ayrıldığını söyledi.

Yüksek dalgaların tekneyi sular altında bıraktığını ve aralarında çocukların da bulunduğu 61 göçmenin kaybolduğunu ve öldüğünün tahmin edildiği belirtildi.

Libya, Akdeniz’i aşıp Avrupa’ya girmeye çalışan göçmenlerin ana çıkış noktaları arasında yer alıyor.

IOM, yalnızca bu yıl sınırı geçmeye çalışırken 2.200’den fazla kişinin boğulduğunu, bunun da burayı dünyadaki en tehlikeli göç yollarından biri haline getirdiğini tahmin ediyor.

Kurum, son olaydaki kurbanların çoğunun Nijerya, Gambiya ve diğer Afrika ülkelerinden olduğunu açıkladı.

Ayrıca hayatta kalan 25 kişinin Libya’daki bir gözaltı merkezine nakledildiği ve tıbbi destek verildiği belirtildi.

Bir IOM yetkilisi, sosyal medya platformu X’den yaptığı paylaşımda, bu yılki ölü sayısının “denizde hayat kurtarmak için yeterli çabanın gösterilmediğini gösteren dramatik bir rakam” yazdı.

Haziran ayında Yunanistan’ın güneyi açıklarında bir balıkçı teknesinin batması sonucu en az 78 kişi ölmüş, 100 kişi de kurtarılmıştı.

Akdeniz geçişlerinde sıklıkla çok sayıda göçmenin kendilerini güvenli bir şekilde taşıyamayacak kadar küçük teknelere bindiği görülüyor.

Bu geziye katılanlar genellikle Avrupa’daki diğer ülkelere gitmeden önce İtalya’ya inmeyi umuyor; bazıları çatışma veya zulümden kaçıyor, bazıları ise iş arıyor.

BM Mülteci Örgütü’ne göre bu yıl Tunus ve Libya’dan yola çıkan 153.000’den fazla göçmen İtalya’ya geldi.