Küresel Gıda Krizi raporuna göre, 55 ülkede 155 milyon kişi akut gıda kıtlığı çekiyor.
Uluslararası kuruluşlar tarafından ortaklaşa hazırlanan ‘Küresel Gıda Krizi’ raporu geçen yıl 55 ülkede 155 milyon kişinin akut gıda kıtlığı çektiğini ortaya koydu.
Avrupa Birliği, Gıda Tarım Örgütü ve Dünya Gıda Programı tarafından ortaklaşa hazırlanan rapor, 2019 yılına oranla geçen yıl dünyada gıda kıtlığı çekenlerin sayısının 20 milyon arttığını gösterdi.
Savaşlar, Covid-19 salgınıyla bağlantılı ekonomik krizler ve küresel ısınmayla bağlantılı gelişmeler, 20 milyon insanın daha akut gıda güvensizliği yaşamasındaki en önemli nedenler olarak gösterildi.
Gıda ve Tarım Örgütü Genel Direktörü Qu Dongyu, video konferans aracığıyla yaptığı açıklamada, gıda krizinin yeni bir drama dönüştüğü uyarısında bulundu ve “Durumun daha da kötüleşmesinin önüne geçmek için hep birlikte harekete geçmemiz gerekir” dedi.
Qu Dongyu, sosyal paylaşım hesabından yaptığı açıklamadaysa, “Gıda sorununu temel nedenlerini ele almalıyız, tarımsal gıda sistemlerini daha verimli, kapsayıcı, esnek ve sürdürülebilir hale getirmeliyiz” ifadesini kullandı.
Demokratik Kongo, Yemen ve Afganistan, dünyada en fazla gıda sıkıntısı çeken üç ülke arasında gösterilirken, 28 ülkede en az 28 milyon kişinin acil seviyede açlıkla mücadele ettiği bildirildi.
Afrika’da 98 milyon kişi açlık çekiyor
Üç kuruluşun yayımladığı raporda, Yemen, Güney Sudan ve Burkina Faso’da 133 bine yakın kişinin çektiği açlık sıkıntısı ise ‘felaket’ diyerek tanımlandı.
Raporda, Afrika’nın akut gıda güvensizliğinden orantısız şekilde etkilenmeye devam ettiğine dikkat çekilirken, “2020’de şiddetli gıda güvensizliği ile karşı karşıya olan yaklaşık 98 milyon insan Afrika’da yaşıyor. Bunun haricinde geçen yılın en kötü 10 gıda krizi yaşayan yerleri arasında Yemen, Afganistan, Suriye ve Haiti de bulunuyor” ifadesi kullanıldı.
Gıda krizi yaşayan ülkelerde çocukların da kötü beslenme ile karşı karşıya olduğu belirtilen raporda, gıda krizindeki 55 ülke veya bölgede 5 yaş altı 15,8 milyon çocuğun kötü beslenme sebebiyle zayıf düştüğü kaydedildi. Yine bu 55 yerde, 5 yaş altındaki 75,2 milyon çocuğun da kötü beslenme sebebiyle büyüyemediği ve kısa kaldığı da aktarıldı.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024