Ä°talyan La Repubblica gazetesi ‘Bekçilerin ErdoÄŸan’ın milis gücüne dönüşmesinden korkanlar az deÄŸil’

Ä°talya’da yayımlanan La Repubblica gazetesi, TBMM’de kabul edilen Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu’nu “ErdoÄŸan’ın muhafızları. Rejime kalkan olacak paralel polis” baÅŸlığıyla duyurdu.

La Repubblica’da bugün yayımlanan haberin giriÅŸinde ÅŸu ifadeler yer aldı:

“Ben yatarken sokakta bekçi düdüğünü duymak istiyorum. Vatandaşımız evde yatarken, sokakta birisinin onu beklediÄŸini, huzurunun emin ellerde olduÄŸunu duymasını istiyorum.

“Türkiye’de CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, İçiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu’ya böyle demiÅŸti. Ve Türkiye’de liderin her fısıltısı kanuna dönüşüyor.”

Haber-analizde, bekçiler için “Bir nevi paralel polis gücü. Liderin ÅŸahsi milis gücüne dönüşmesinden korkanlar az deÄŸil” denildi.

Gazete, “Türkiye her zaman askeri bir ülke olarak anılır. Genel kafa yapısı olarak gerçekten de öyledir, okul çağından itibaren: sıkı disiplinli, katı, planlı. Bugünden itibarense birçokları Türkiye’yi, polisin de bir o kadar güçlü olduÄŸu bir devlet olarak görecek” diye yazdı.

Yeni yasayla bekçilere kimlik sormaktan silah taşımaya kadar geniÅŸ yetkiler verildiÄŸini vurgulayan gazete, bekçilerin görevlerininse “muÄŸlak” olduÄŸunu belirtti.

La Repubblica’daki haberde, bekçilerin iÅŸe alımı için “polis memurluÄŸu için gerekli mesleki kriterlere ihtiyaç duyulmadığının” da altı çizildi ve “BirçoÄŸu, dini ilhamlı muhafazakar partiye sadık ailelerden seçiliyor” denildi.

Gazete bu sisteme karşı çıkanların, bekçilerin “vatandaÅŸların güvenliÄŸini saÄŸlamak için deÄŸil, onları kontrol altında tutmak için” görev yapacaklarından kaygı duydukları görüşüne de yer verdi.

Haberde New York merkezli insan hakları kuruluÅŸu Human Rights Watch’un (Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü) bekçilerin “hesap vermeyen bir güce dönüşmesi” endiÅŸesini dile getirdiÄŸi hatırlatıldı.