Ä°SÄ°G Meclisi: Türkiye’de 10 yılda 616 çocuk çalışırken öldü

İş Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla hazırladığı Çocuk İş Cinayetleri Raporu’na göre son 10 yılda en az 616 çocuk çalışırken yaşamını yitirdi.

Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve Ä°ÅŸ GüvenliÄŸi (Ä°SÄ°G) Meclisi, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla hazırladığı Çocuk Ä°ÅŸ Cinayetleri Raporu’nu bugün açıkladı. 2013-2022 yıllarını kapsayan raporda, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Ä°SÄ°G Meclisi’nin çocuk işçi ölümlerine iliÅŸkin verileri karşılaÅŸtırıldı. SGK kayıtlarına göre, 2013-2021 yıllarını kapsayan 9 yılda 102 çocuÄŸun çalışırken hayatını kaybettiÄŸi, bu çocukların 3’ünün kız ve 99’unun erkek olduÄŸu belirtildi. Bu çocukların 4’ünün 14 yaşında, 7’sinin 15 yaşında, 35’inin 16 yaşında ve 56’sının 17 yaşında olduÄŸu kaydedildi.

Raporda, Ä°SÄ°G Meclisi’nin 10 yıllık verileri de yer aldı. Buna göre, son 10 yılda en az 616 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Bu çocukların 96’sı kız, 520’si erkek. 4’ü 4 yaşında, 5’i 5 yaşında, 4’ü 6 yaşında, 5’i 7 yaşında, 12’si 8 yaşında, 12’si 9 yaşında, 24’ü 10 yaşında, 13’ü 11 yaşında, 32’si 12 yaşında, 39’u 13 yaşında, 61’i 14 yaşında, 87’si 15 yaşında, 123’ü 16 yaşında ve 195’i 17 yaşında. Bu dönemde toplam 18 bin 683 kiÅŸi iÅŸ cinayeti sonucu yaÅŸamını yitirdi.

Raporda, “4 ve 5 yaÅŸlarında çalışırken ölen 9 çocuk tespit etmiÅŸ durumdayız. Bu durum, çocuk işçiliÄŸin bu yaÅŸlarda baÅŸladığı anlamına gelmektedir. Bu yaÅŸ grubunda ölüm varken ‘5 yaşında çalışan çocuk gözlenmemesi’, bu anketlerin kapsamını bir kez daha sorgulamamıza neden olmaktadır” ifadeleri yer aldı.

TÜİK’e suçlama

Raporda, “TÜİK verileri (720 bin kiÅŸi), çocuk işçiliÄŸin gerçek boyutlarını perdeliyor.Çocuk işçiliÄŸin azaldığına dayanak gösterilen istatistiklerde, sayısı 1,5 milyonu bulan çırak, stajyer ve meslek eÄŸitimi gören öğrenci olmak üzere çocuk işçiliÄŸin ana gövdeleri eksik. Öte yandan çocuk iÅŸgücü anketleri, yaz aylarında deÄŸil, Türkiye’de mevsimsel olarak çocuk işçiliÄŸin en az olduÄŸu ekim ile aralık aylarında yapılıyor. Bu da çocuk işçiliÄŸin gerçek boyutlarını gizliyor” tespitleri yer aldı.

4 artı 4 artı 4 eÄŸitim sisteminin ivmeyi artırdığı belirtilen raporda, “EÄŸitim Sen’in hazırladığı Çatışmaların EÄŸitim-Öğretim ve Öğretmenler Ãœzerindeki Etkisi Anketi’ne göre, bu uygulamanın baÅŸlatıldığı 2011-2012 eÄŸitim-öğretim yılında Türkiye’de sadece 45 özel meslek lisesi varken son üç yıl içinde kamu kaynaklarıyla yapılan doÄŸrudan destek ve teÅŸvikler sonucunda okul sayısı yaklaşık 10 kat, özel meslek liselerine giden öğrenci sayısı ise 17,5 kat gibi astronomik bir artış göstermiÅŸtir. Ayrıca MEB’in, okulda olması gerekirken çalıştığını tespit ettiÄŸi ancak ulaÅŸamadığı çocuk sayısını yaklaşık 440 bin olarak açıkladığını da belirtelim” ifadeleri yer aldı.

Raporda, iÅŸ cinayetlerinde ölen çocukların yüzde 57,3’ünün tarım, yüzde 19,5’inin sanayi, yüzde 12,8’inin hizmet ve yüzde 10,4’ünün inÅŸaat sektöründe çalıştığı vurgulandı.

“Çocuk işçilik yasaklanmalıdır”

“İşçi SaÄŸlığı ve Ä°ÅŸ GüvenliÄŸi Meclisi olarak, çocuk işçiliÄŸin getirildiÄŸi durumu ve çocuk iÅŸ cinayetlerinin bir çocuk emek sömürüsü politikası olduÄŸunu vurguluyoruz” denilen raporda, çocuk işçiliÄŸinin önlenmesi alınması gereken tedbirler şöyle sıralandı:

“Ucuz çocuk iÅŸgücünü teÅŸvik eden ve bunun altyapısını oluÅŸturan eÄŸitim sistemi ve eÄŸitim politikalarına son verilmelidir. Tüm çocuklara parasız ve nitelikli eÄŸitim imkanı saÄŸlanmalıdır. Çocuk emeÄŸiyle ilgili veriler bilimsel, güvenilir ve düzenli bir ÅŸekilde yayınlanmalıdır. Kayıt-dışı çocuk işçi çalıştıran kiÅŸi ve kurumlara göz yumulmamalı, caydırıcı cezalar verilmelidir. Yasadışı çocuk işçi çalıştırmayı önlemeye yönelik tedbirler alınmalı, denetimler etkin ve sıkı bir ÅŸekilde yapılmalı, ilgili mevzuatlar yürürlüğe koyulmalıdır. Tüm çocuklar ücretsiz ve detaylı saÄŸlık taramasından geçirilmelidir. Yeterli, saÄŸlıklı ve dengeli beslenme imkanı saÄŸlanmalı, bağışıklık sistemleri kuvvetlendirilmelidir. Çocuk işçilik yasaklanmalıdır.”