Avrupa Parlamentosu, geçtiÄŸimiz yıl Ä°ran’da gözaltında ölen Mahsa Amini ve Kadın, Hayat, Özgürlük hareketine Avrupa BirliÄŸi’nin en büyük insan hakları ödülü olan Sakharov Ödülü’nü parlamentoda düzenlenen bir törenle sundu.
Bu ödül, Ä°ran’da kadınların özgürlükleri için verdiÄŸi mücadeleyi ve rejimin baskıcı politikalarına karşı gösterdiÄŸi direniÅŸi takdir etmektedir. Amini, zorunlu başörtüsü yasasına karşı çıktığı için tutuklanmış ve iÅŸkence görmüştür. Onun trajik ölümü, Ä°ran halkının sesini yükseltmesine ve deÄŸiÅŸim talep etmesine neden olmuÅŸtur.
Parlamento BaÅŸkanı Roberta Metsola, törende yaptığı konuÅŸmada, Amini’nin aile üyelerinin seyahat yasağı nedeniyle törene katılamadığını belirtti. Metsola, “Bu muamele, Ä°ran halkının her gün karşılaÅŸtığı durumun açık bir örneÄŸidir. Ä°ran rejimi, insan haklarını ihlal etmeye devam ediyor. Biz Avrupa BirliÄŸi olarak, bu ihlalleri kınamakta ve Ä°ran halkının yanında durmaktayız” dedi.
Metsola, Sakharov Ödülü’nün Kadın, YaÅŸam, Özgürlük hareketinin temsilcilerine verildiÄŸini ve bu hareketin Ä°ran’daki kadınların eÅŸitlik ve adalet için verdiÄŸi mücadeleyi temsil ettiÄŸini söyledi. Metsola, “Bu yılki Sakharov Ödülü, artan baskı altına raÄŸmen deÄŸiÅŸim için çabalamaya devam eden Ä°ran’daki tüm cesur ve meydan okuyan kadınlara, erkeklere ve gençlere bir övgü niteliÄŸi taşıyor” dedi.
Amini’nin ölümü, ülke geneline yayılan ve hızla Ä°ran’ın kırk yıllık Ä°slami teokrasisinin devrilmesi çaÄŸrılarına dönüşen protestoları tetikledi. Hak gruplarına göre Tahran yönetimi protestolara, 500’den fazla kiÅŸinin öldürüldüğü ve 22 binden fazla kiÅŸinin gözaltına alındığı ÅŸiddetli bir baskıyla karşılık verdi. Gösteriler bu yılın başında büyük oranda azaldı.
Adını Sovyetler BirliÄŸi’nin önde gelen muhalif isimlerinden olan Andrei Sakharov’dan alan AB ödülü, 1988 yılında insan haklarını ve temel özgürlükleri savunan kiÅŸi veya gruplara verilmeye baÅŸlanmıştır. Ödülün geçmiÅŸ sahipleri arasında Nelson Mandela, Malala Yousafzai ve Raif Badawi gibi isimler bulunmaktadır.