Avrupalıların çoÄŸunluÄŸu Türkiye’nin AB üyeliÄŸine karşı

Avrupa Birliği (AB) üyesi 6 ülkede düzenlenen anket, AB vatandaşlarının yakın bir gelecekte yeni üye kabulü konusunda çok istekli olmadığını ortaya koydu.

Ankete katılanların yüzde 51’i Türkiye’nin AB’ye katılımına karşı çıktı. Bu oran, AB içinde Türkiye’nin üyeliÄŸini en fazla istemeyen ülkenin Avusturya olduÄŸuna iÅŸaret ediyor. Polonya vatandaÅŸları ise Ankara’nın üyeliÄŸine en az karşı çıkanlar arasında ilk sırada.

Anket sonuçlarına göre, AB vatandaÅŸları, Ukrayna, Moldova ve KaradaÄŸ’ın üyeliklerine karşı açık fikirli olmalarına raÄŸmen, yakın gelecekte birliÄŸin geniÅŸlemesi konusunda açık bir destek vermekten kaçınıyor.

Anket sonuçlarına göre, yaş kategorileri ve birliğin yeni veya eski üyelerinin vatandaşları arasında da önemli farklılıklar görüldüğünü ortaya çıkardı.

Buna göre Avusturya, Almanya, Fransa ve Danimarka vatandaÅŸları, AB’nin yeni bir alımına soÄŸuk bakarken Polonya ve Romanya gibi ülkelerin vatandaÅŸları bu geniÅŸleme konusunda daha istekli görünüyor.

Anket sonuçları, AB ve Batı Balkan ülkeleri liderlerinin geniÅŸleme konusunda Brüksel’de tarihi bir karar verecekleri zirve öncesinde yayımlandı.

AB liderleri bu hafta sonu Ukrayna, Moldova ve Gürcistan ile tam üyelik müzakerelerine başlanıp başlanmaması konusunda karar verecek.

Toplam 10 ülke (7’si Batı Balkanlarda bulunan), 27 üyeli AB’ye girmek için resmi veya “potansiyel” aday olarak Brüksel’in kapısında bekliyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı iÅŸgalinin ardından genelde karışık mevzuat yüzünden yavaÅŸ iÅŸleyen tam üyelik süreci son dönemde AB’nin doÄŸu bölgesinde jeopolitik gücünü artırma adına hız kazandı.

AB Komisyonu, geçen ay Ukrayna ve Moldova ile tam üyelik müzakerelerinin başlamasını tavsiye etti. Bu konuda kesin kararı AB liderleri perşembe günü verecek.

Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, Kiev ile tam üyelik müzakerelerine başlanmasına karşı çıkarak, AB liderlerini veto hakkını kullanmakla tehdit ediyor. Orban dışında Slovakya Başbakanı Robert Fico yine Kiev ile AB arasında müzakerelerin başlatılmasına sıcak bakmadığını ifade etmişti.

ECFR anketine göre, AB vatandaÅŸlarının yüzde 37’si Kiev’in üyeliÄŸini desteklerken, yüzde 33’ü karşı çıkıyor.

Ankete katılanların yüzde 51’i Türkiye’nin üyeliÄŸine karşı olduÄŸunu açıklarken, Batı Balkandaki aday ülkelere karşı çıkanların oranının çok daha düşük olduÄŸu görüldü.

Buna göre AB vatandaÅŸlarının yüzde 37’si Kosova’nın, yüzde 35’i Arnavutluk ve yine yüzde 35’i Sırbistan’ın üyeliÄŸine karşı.

Ankete katılan 6 AB üyesi ülke içinde en fazla genişlemeye karşı çıkanlar ise Avusturya vatandaşları oldu.

Avusturya vatandaÅŸlarının yüzde 53’ü hangi aday ülke olursa olsun yakın bir gelecekte AB geniÅŸlemesine karşı çıkarken, bu oranın Türkiye için yüzde 72’ye çıkması özellikle dikkat çekti.

Avusturyalı seçmenin yine yarısından fazlası Ukrayna ve Kosova’nın üyeliÄŸine de karşı.

Ankete göre Romanya ve Polonya’daki seçmenler AB geniÅŸlemesine en fazla destek veren üyeler arasında ilk sırada.

Türkiye’nin üyeliÄŸine en az Polonya karşı çıkıyor

Romanya vatandaÅŸlarının sadece yüzde 29’u Ukrayna’nın üyeliÄŸine karşı çıkarken, Polonya vatandaÅŸlarının ise sadece yüzde 26’sı Türkiye’nin AB üyeliÄŸine karşı çıkıyor.

Ankete katılanların yüzde 45’ine göre, Ukrayna’nın katılımı “AB’nin güvenliÄŸi için tehdit oluÅŸturma riski” içeriyor.

Yine ankete katılanların yüzde 39’una göre Kiev’in tam üyeliÄŸi AB ekonomisi için tehlike oluÅŸturabilir.

Anket sonuçları, AB vatandaÅŸlarının yakın bir gelecekte yeni üye kabulü konusunda çok istekli olmadığını ortaya koyuyor. Bu durum, AB’nin geniÅŸleme politikasının geleceÄŸi açısından önemli bir gösterge niteliÄŸinde.

Anket sonuçlarına göre, AB vatandaÅŸlarının Türkiye’nin AB üyeliÄŸine karşı çıkmasında en önemli faktörlerin başında ülkenin demokratikleÅŸme sürecinin yetersizliÄŸi geliyor.

Ankete katılanların büyük çoÄŸunluÄŸu, Türkiye’nin insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi konularda AB standartlarına uymadığına inanıyor.

Ayrıca, AB vatandaÅŸlarının bir kısmının Türkiye’nin Ä°slami kimliÄŸi konusunda da endiÅŸeleri olduÄŸu görülüyor.

Ukrayna’nın AB üyeliÄŸine karşı çıkanların oranı ise daha düşük.