Ä°ngiltere‘de parlamento, DışiÅŸleri Bakanlığını Türkiye’deki basın özgürlüğü ihlallerini kamuoyu önünde eleÅŸtirmeye ve Türkiye’yi “insan hakları konusunda öncelikli görülmesi gereken ülke” ilan etmeye çağırdı.
Ä°ngiltere Parlamentosu Dış Ä°liÅŸkiler Komitesi, küresel basın özgürlüğü konulu raporunda Türkiye’deki ihlallere de deÄŸindi.
Raporda, Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanlığının, basın özgürlüğünü ihlal eden hükümetlerin “kamuoyu önünde utandırılması için daha fazlasını yapması” gerektiÄŸi belirtildi.Â
Bakanlığın, özellikle de Ä°ngiltere’nin çıkarları söz konusu olduÄŸunda, sadece kapalı kapılar ardında uyarılarda bulunduÄŸu yönünde bir endiÅŸe olduÄŸunu aktaran komite, bu kapsamda verdiÄŸi örnekler arasında Türkiye’deki basın özgürlüğü ihlallerini de saydı.
“Türkiye’de medya özgürlüğü bakımından ciddi azalma oldu. Bize (bu rapor için) oradan yazan gazeteciler, isimlerinin ya da görüşlerinin yayımlanması hâlinde misilleme yapılmasından oldukça korkuyordu” ifadesini kullanan komite, Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanlığını, Türkiye’yi “insan hakları konusunda öncelikli görülmesi gereken ülke” ilan etmeye çağırdı. Raporda ayrıca, DışiÅŸleri Bakanlığının Türkiye’deki ihlalleri “kamuoyu önünde ciddi ÅŸekilde eleÅŸtirmesi gerektiÄŸi” ifade edildi.
Hapisteki gazetecilerin sayısına vurgu
Hapis cezasının gazetecilere yönelik en önemli tehditlerden biri olduÄŸunu belirten komite, Avusturya merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü’nün (IPI) verilerine göre Türkiye’de ÅŸu an 136 gazetecinin hapiste olmasının Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanlığı tarafından göz önünde bulundurulması gerektiÄŸini vurguladı.
Sınır Tanımayan Gazeteciler’in verdiÄŸi bilgiye göre AÄŸustos 2019 itibarıyla dünya genelinde ise “toplam 399 gazeteci, vatandaÅŸ gazeteci ve medya çalışanının” hapiste olduÄŸunu aktaran komite, cezaevindeki bu kiÅŸilerin yaklaşık yarısının Türkiye, Çin, Mısır, Ä°ran ve Suudi Arabistan’da olduÄŸunu ifade etti.
Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanlığı Ekim 2018’de, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğü olayın da etkisiyle bir basın özgürlüğü kampanyası baÅŸlatmıştı. Ä°ngiltere Parlamentosu Dış Ä°liÅŸkiler Komitesi’nin bugün yayımladığı rapor da bakanlığın bu kampanya doÄŸrultusunda ÅŸu ana kadar attığı adımların deÄŸerlendirilmesi amacıyla hazırlandı.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024