İklim Değişikliği Milyarlarca İnsanı Göçe Zorluyor

BM İklim Göçü raporu, iklim değişikliğinin insanların yaşam alanlarını nasıl etkileyeceğini ve 2050 yılına kadar 143 milyon kişinin göç etmek zorunda kalacağını tahmin ediyor. Bu rapor, iklim değişikliği ile mücadele için acil eylem çağrısında bulunuyor ve göçmenlerin haklarını korumak için politika önerileri sunuyor.

Raporun yazarları, iklim değişikliğinin neden olduğu kuraklık, seller, deniz seviyesinin yükselmesi ve tarımsal verimliliğin azalması gibi etkilerin, özellikle Sahra Altı Afrika, Güney Asya ve Latin Amerika’da yaşayan insanları yerinden edeceğini belirtiyor. Bu bölgelerdeki nüfusun yaklaşık yüzde 2.8’inin, yani 143 milyon kişinin, iklim göçüne maruz kalacağı tahmin ediliyor.

Rapor, iklim göçünün önlenmesi veya azaltılması için yapılması gerekenleri üç ana başlık altında topluyor: iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için sera gazı emisyonlarını düşürmek, insanların iklim değişikliğine uyum sağlamasına yardımcı olmak için kalkınma politikalarını güçlendirmek ve göçmenlerin haklarını ve fırsatlarını korumak için sosyal koruma sistemlerini geliştirmek.

Raporun editörlerinden Kanta Kumari Rigaud, “İklim değişikliği insanların hayatlarını derinden etkiliyor ve gelecekte daha da etkileyecek. Bu rapor, iklim değişikliği ile mücadelede zamanın daraldığını ve harekete geçmenin hem insani hem de ekonomik açıdan zorunlu olduğunu gösteriyor. İklim göçü bir kader değil, bir seçim. Bu seçimi yapmak için gereken bilgi, araç ve finansman mevcut. Şimdi liderlik ve siyasi irade gerekiyor” dedi.

NHY

Bunları da okuyabilirsiniz...

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku