Hindistan 3. Ay Misyonunu Temmuzda Gerçekleştirecek

Hindistan Uzay Araştırma Kurumu Başkanı S. Somanath, ülkenin üçüncü Ay misyonu Chandrayaan-3’ün bu yıl temmuz ayında uzaya gönderileceğini söyledi. Somanath pazartesi günü yaptığı açıklamada, ikinci nesil navigasyon uydusu NSV-01’in Bengal Körfezi açıklarında, Hindistan’ın güneyindeki Andhra Pradeş eyaletine bağlı Sriharikota Adası’nda bulunan Satish Dhawan Uzay Merkezi’nden başarıyla fırlatılmasının ardından açıklamalarda bulundu.

Ay girişimleri bir süredir devam ediyor…

Yaklaşık 2.232 kg ağırlığındaki navigasyon uydusu, tek seferlik fırlatma sistemi Yere Eş Zamanlı Uydu Fırlatma Aracı ile uzaya gönderildi. Bu yılın Şubat ayında Chandrayaan-3, uydu alt sistemlerinin uzay ortamındaki işlevselliğini ve beklenen elektromanyetik seviyelerle uyumluluğunu sağlayan önemli bir testten başarıyla geçmişti.

Hindistan, Haziran ayında Chandrayaan-3’ü fırlatmayı planlıyor. 2021’de Hindistan Uzay Bakanlığı Federal Bakanı Jitendra Singh, Chandrayaan-3’ün gerçekleştirilmesindeki ilerlemenin Kovid-19 pandemisi nedeniyle sekteye uğradığını söylemişti . Chandrayaan-2, 22 Temmuz 2019’da ISRO tarafından Sriharikota’dan uzaya fırlatılmıştı.

Ancak 7 Eylül 2019’da iniş aracıyla bağlantı, Ay’a yumuşak iniş girişiminden kısa bir süre önce kaybolmuştu. Daha sonra NASA, ayın yörüngesindeki uydusunun, düşen Chandrayaan-2’nin enkazını bulduğunu bildirmişti.

Chandrayaan 3 neler içeriyor?

Chandrayaan-3 misyonu, bir iniş aracı ve bir roverdan oluşacak. Misyonun amacı, Ay’ın güney kutbunda bilimsel araştırma yapmak ve Ay’ın jeolojisi, mineralojisi ve topografyası hakkında daha fazla bilgi edinmek. Chandrayaan-3 ayrıca, Ay’ın yüzeyindeki buz varlığını ve dağılımını da araştıracak.

Hindistan’ın ilk Ay misyonu Chandrayaan-1 ise 2008 yılında fırlatılmıştı. Bu misyon, Ay’ın yörüngesinde bir uyduyu yerleştirmiş ve Ay’ın kimyasal ve mineral bileşimini haritalamıştı. Ayrıca bu misyon, Ay’ın güney kutbunda su buharının varlığını da tespit etmişti.

Hindistan böylece, Ay’a yumuşak iniş yapmayı başaran dördüncü ülke olmayı hedefliyor. Daha önce ABD, Sovyetler Birliği ve Çin bu başarıya ulaşmıştı.