ErdoÄŸan’ın seçimi kazanması Alman basınında nasıl yorumlandı?

Alman basınındaki yorumlarda Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın cumhurbaÅŸkanlığı seçiminin ikinci turunu kazanarak yeniden cumhurbaÅŸkanı seçilmesi ele alınıyor.

Frankfurter Rundschau‘daki yorumda ErdoÄŸan’ın seçimi kazanmasının ardından çözüm önerileri sunmadığı sınamalarla karşı karşıya olduÄŸu belirtiliyor.

“Türkiye’de ErdoÄŸan’ın seçim zaferinin ardından iÅŸler daha iyiye gitmeden önce daha kötü olacak. Çünkü yeniden seçilen CumhurbaÅŸkanı kampanyası sırasında ülkesinin sorunlarını nasıl çözeceÄŸini söylemedi. ErdoÄŸan milliyetçi ve Ä°slamcı yandaÅŸlarını vaatleri ve yalanları ile harekete geçirebildi. Fakat dört nala giden enflasyonu nasıl dizginleyeceÄŸini kötü durumdaki ekonomiyi nasıl canlandıracağını ve deprem bölgesindeki sayısız evi nasıl inÅŸa edeceÄŸini anlatmadı. Åžimdiye kadar bu eksiklikler yerine seçim hediyeleri ile dikkati baÅŸka yöne çevirdi. Ancak bu devletin mali kaynaklarını yaÄŸmalamış olduÄŸu için bu kaynağı da tüketti. Kimse ondan bunlara cevap vermesini talep etmediÄŸi için de zafer kazandığı akÅŸam gelecek seçim kampanyasını baÅŸlattı. Gelecek yıl yapılacak yerel seçimlerde Ä°stanbul ve Ankara’yı kazanmak istiyor. Bunun yanı sıra mevcut havayı siyasi rakiplerine karşı kullanmak istiyor. Bunlar da pek iyiye iÅŸaret deÄŸil…” (Frankfurter Rundschau, 30 Mayıs 2023)

Stuttgarter Nachrichten gazetesi az bir farkla seçimi kazanan ErdoÄŸan’ın daha da sertleÅŸeceÄŸini Avrupa’nın da gelecekte Türkiye’ye karşı Katar veya Suudi Arabistan’a yönelik tutuma benzer bir davranış sergileyeceÄŸini savunuyor.

“Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın seçim zaferinin ardından daha ılımlı bir çizgi izleyeceÄŸini düşünenler hayal kırıklığına uÄŸrar. Seçim gecesi bile siyasi rakiplerine karşı daha sert olacağının sinyalini verdi. Batı’nın onun üzerinde neredeyse artık hiç etkisi yok. Åžimdi ErdoÄŸan’ın önünde engel de bulunmuyor. Ä°ktidarı için siyasi veya ekonomik engeller artık yok. Gelecekte Batı ile Türkiye arasındaki iliÅŸki Katar veya Suudi Arabistan’a olan iliÅŸkiye benzer olacak. Bu da Türkiye’nin demokratik deÄŸerlerden uzaklaÅŸtığını gösteriyor.” (Stuttgarter Nachrichten, 30 Mayıs 2023)