Hamas, rehine bırakma sürecini durdurdu

Hamas, bugün serbest bırakılması planlanan 13 rehinenin akıbetiyle ilgili yeni bir açıklama yaptı. Açıklamada, Gazze’ye girmesi gereken yardım tırlarının İsrail tarafından engellendiği ve bu nedenle rehine bırakma sürecinin askıya alındığı belirtildi.

Hamas’ın bu açıklaması, İsrail ordusunun rehinelerin Uluslararası Kızılhaç Örgütü yetkililerine teslim edilmek üzere olduğunu duyurmasından kısa bir süre sonra geldi.

Hamas, 7 Ekim’de düzenlediği saldırılarda rehin aldığı kişilerden Cuma günü ilk grubu serbest bırakmıştı. Bugün de 13 rehinenin daha serbest bırakılması bekleniyordu. Ancak Hamas, Gazze’ye girmesi gereken 10 tır dolusu insani yardımın İsrail tarafından engellendiğini iddia etti.

Hamas’ın sözcüsü Sami Ebu Zuhri, yaptığı açıklamada, “İsrail’in Gazze’ye girmesi gereken yardım tırlarını engellemesi, rehine bırakma sürecini durdurdu. Bu tırlar Gazze’ye girene kadar rehineleri serbest bırakmayacağız” dedi.

İsrail ise Hamas’ın iddialarını yalanladı. İsrail ordusunun sözcüsü Avichay Adraee, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Hamas’ın Gazze’ye girmesi gereken yardım tırlarının engellendiği iddiası tamamen yalandır. Bu tırlar Gazze’ye girmek için hazırdır ve Hamas’ın onayını beklemektedir” diye yazdı.

Adraee, ayrıca Hamas’ın 13 rehineyi daha serbest bırakacağına dair bir anlaşma olduğunu ve bunun karşılığında İsrail’in de 39 Filistinli tutukluyu serbest bırakacağını söyledi.

Bugün serbest bırakılması beklenen rehinelerin hangi ülke vatandaşları olduğu konusunda ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Rehine bırakma sürecinin durması, ateşkesin de tehlikeye girdiği anlamına geliyor. Hamas ve İsrail arasında 4 gün önce varılan ateşkes anlaşması, rehinelerin serbest bırakılmasına bağlı olarak uzatılabilirdi. Ancak şimdi bu ihtimal zayıfladı.

Bu durumda hem rehinelerin hem de Gazze halkının geleceği belirsizliğini koruyor.