Grönland’ın buzulları tehlikede. Bu, Nature Communications Earth and Environment dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmanın çarpıcı mesajı. Araştırmacılar 1985’ten 2018’e kadar olan uydu verilerini analiz ettiler ve bu süre zarfında Grönland buzulunun 4 trilyon tondan fazla buz kaybettiğini buldular. Bu, yaklaşık 11 milimetrelik bir deniz seviyesi yükselmesine karşılık geliyor.
Buz kaybı ada üzerinde eşit olarak dağılmamış, ancak Grönland’ın güney ve doğusundaki dört bölgeye yoğunlaşmış durumda. Bu bölgeler, hava ve deniz sıcaklıklarının artmasıyla buzulların erimesini ve kırılmasını hızlandıran etkenlere özellikle duyarlı. Araştırmacılar, bu dört bölgenin toplam buz kaybının yüzde 52’sinden sorumlu olduğunu tahmin ediyorlar.
Çalışma ayrıca buz kaybının son yıllarda arttığını gösteriyor. 2003 ile 2018 arasında Grönland yılda ortalama 255 milyar ton buz kaybetti, bu da 1985 ile 2002 arasındakinden neredeyse dört kat fazla. Yazarlar, bu eğilimin ilerleyen küresel ısınma nedeniyle devam edebileceği veya hatta şiddetlenebileceği konusunda uyarıyorlar.
Grönland’ın buz kaybının sonuçları sadece ada için değil, tüm dünya için hissediliyor. Grönland, küresel deniz seviyesi yükselmesine en büyük katkıda bulunan yer ve bu da kıyı bölgelerini, ada devletlerini ve alçak alanları tehdit ediyor. Ayrıca eriyen su, Avrupa ve Kuzey Amerika’daki iklimi düzenleyen okyanus akıntılarını etkiliyor.
Bu felaket etkilerden kaçınmak veya en azından hafifletmek için acilen sera gazı emisyonlarını azaltmak ve küresel ısınmayı sınırlamak için önlemler almalıyız. Bu çalışmadan alacağımız mesaj budur. Grönland’ın buzullarını erimeye terk edemeyiz.
NHY/ ntv.de