Greenpeace’ten geri dönüştürülmüş plastik konusunda uyarılar

Plastik kirliliği, gezegenimizin karşı karşıya olduğu en büyük çevresel sorunlardan biri. Her yıl milyonlarca ton plastik atık, denizlere, nehirlere, topraklara ve havaya karışıyor. Plastik atıkların çoğu, hayvanlara ve insanlara zarar verebilecek kimyasallar içeriyor.

Plastik üretimini azaltmak yerine, plastik endüstrisi ve bazı hükümetler, plastik geri dönüşümünü kirliliğe bir çözüm olarak sunuyor. Ancak geri dönüşüm, plastik sorununu çözmekten çok uzak.

Çevreci sivil toplum kuruluÅŸu Greenpeace, geri dönüştürülmüş plastiÄŸin daha zehirli olabileceÄŸi ve kirliliÄŸe çare olamayacağı konusunda uyardı. Greenpeace, 2021 yılında yayınladığı “Geri Dönüşüm Efsanesi” adlı raporda, geri dönüştürülen plastiklerin genellikle toksik alev geciktiriciler, benzen ve diÄŸer kanserojenler, bromlu ve klorlu dioksinler gibi çevresel kirleticiler ve vücudun doÄŸal hormon seviyelerinde deÄŸiÅŸikliklere neden olabilecek kimyasallar içerdiÄŸini belirtti.

Rapora göre, geri dönüştürme işlemi sırasında plastikler ısıtılıyor, eritiliyor ve yeniden şekillendiriliyor. Bu süreçte, plastiklerdeki kimyasallar salınabiliyor veya yeni kimyasallar oluşabiliyor. Ayrıca, geri dönüştürme tesisleri de çalışanlar ve çevre için sağlık riskleri oluşturuyor.

Greenpeace, geri dönüştürme oranlarının düşük olduÄŸunu, geri dönüştürülmesi mümkün olan plastiklerin bile genellikle yakıldığını, gömüldüğünü veya ihraç edildiÄŸini vurguladı. Raporda, “Plastiklerin yakılması veya gömülmesi iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine katkıda bulunurken, ihraç edilen plastik atıklar da geliÅŸmekte olan ülkelerde kirlilik ve adaletsizlik yaratıyor” denildi.

Greenpeace, plastik kirliliÄŸini sona erdirmenin tek gerçek çözümünün plastik üretimini büyük ölçüde azaltmak olduÄŸunu savundu. Greenpeace, kullanılmış plastiklerin mümkün olduÄŸunca “yeniden kullanılması ve atıkların yakılması ya da gömülmesini içermeyen atık imha teknolojilerinin geliÅŸtirilmesi” gerektiÄŸini söyledi.

Greenpeace ayrıca, 2024 yılı sonuna kadar üretimden imhasına kadar plastikleri “tüm var olma döngüsünü” kapsayan bir anlaÅŸma geliÅŸtirmeyi kabul eden 173 ülkeye çaÄŸrıda bulundu. Greenpeace, bu anlaÅŸmanın “plastik üretimini azaltmak için baÄŸlayıcı hedefler içermesi ve plastik atıkların ihraç edilmesine son vermesi” gerektiÄŸini belirtti.


Kaynak
https://www.greenpeace.org/turkey/blog/plastigin-gercek-maliyeti/
https://www.greenpeace.org/turkey/blog/neden-plastik-belgeseli-plastik-geri-donusum-efsanesinin-acimasiz-gercekligini-aciga-cikariyor/
https://www.cumhuriyet.com.tr/dunya/greenpeace-geri-donusturulmus-plastik-konusunda-uyardi-2084351