Fransız deprem bilimci Le Pichon: Marmara’da 7,6 üzerinde tek bir depremin olacağını düşünüyorum

6 ÅŸubat depremlerini deÄŸerlendiren Xavier Le Pichon, “Marmara’dan 7,6 üzerinde tek bir depremin olacağını düşünüyorum. Tüm meslektaÅŸlarımın böyle düşünmediÄŸimi biliyorum. Onlar 2 ya da 3 deprem olacağını düşünüyor. Tarih kimi haklı çıkaracak göreceÄŸiz” dedi

Fransız deprem bilimci ve jeofizikçi Xavier Le Pichon, Habertürk’te KürÅŸad OÄŸuz’un sunduÄŸu Gelecek Fikirler Deprem Özel yayınında 11 ili sarsan depremlere yönelik analizlerini ve Türkiye genelindeki deprem tahminlerini anlattı. Türkiye’deki deprem hareketliliÄŸi ve olası depremlerle ilgili 20 seneden fazla bir süredir çalışmalar yaptığını dile getiren Le Pichon, Türkiye’nin deprem kuÅŸağında bir ülke olduÄŸuna iÅŸaret etti. Le Pichon, Türkiye’nin jeolojik olarak “oluÅŸum aÅŸamasında” olan bir ülke olduÄŸunu, bunun da hazırlanılması gereken çok fazla deprem demek olduÄŸunu söyledi.

“Anadolu yaklaşık olarak 4 metre batıya kaydı”

Türkiye’nin kuzey ve doÄŸusunda iki büyük fay hattının olduÄŸuna dikkati çeken Le Pichon, “Anlamamız gereken çok basit iki ÅŸey var. DoÄŸu Anadolu fayı üzerindeki 7,7’lik ilk büyük deprem kuzeydeki Anadolu levhası ve güneydeki Arap levhası arasında oldu. Anadolu yaklaşık olarak 4 metre batıya kaydı. Buradaki son jeodezik harekete baktığımızda yılda ortalama 6 milimetrelik bir kayma söz konusu. Bu ne demek? Bu fayın bahsettiÄŸimiz 4 metrelik hareketi yapacak enerjiyi biriktirmesi için 500 yıl gerekmesi demek. 1513’te Pazarcık’ta bir deprem olduÄŸunu görüyoruz. Yani denebilir ki fay kırıldığında elastik olarak bu büyük hareket için gerekli enerji toplanmıştı ve 500 yıl sonrası olması gereken deprem gerçekleÅŸti. Beklenen de buydu. Yani bu depremlerle birlikte bütün enerji boÅŸaldı” dedi.

“Ä°kinci deprem tamamen öngörülemezdi”

Fransız bilim adamı Le Pichon, birinci depremin öngörüldüğünü fakat ikinci depremin çok farklı özelliklere sahip olduÄŸuna iÅŸaret etti. Elbistan ya da Ekinözü’ndeki ikinci depremin ilginç ve ÅŸaşırtıcı olduÄŸunu, 7,6 büyüklüğündeki depremin 10 metrelik bir harekete yol açtığını anlatan Le Pichon, “Bu çok ciddi bir kayma. Bu hareket çok büyük olmayan bir uzunlukta gerçekleÅŸti. Ä°lk deprem batıda baÅŸlayıp doÄŸuya doÄŸru yayılmıştı. Ä°kinci depremde ise merkezde baÅŸlayan yayılma aynı anda iki tarafa doÄŸru yayıldı. Bu fay çok yavaÅŸ enerji biriktirmiÅŸ ve demek ki birinci depremin boÅŸalttığı stres ikinci depremi tetiklemiÅŸ. Ä°kinci deprem tamamen öngörülemez bir depremdi. Burada deprem gerçekleÅŸeceÄŸi söylenemezdi. Bu imkansız” diye konuÅŸtu.

“Küçük depremlerle karşılaÅŸsanız bile birkaç yüzyıl rahatsınız”

Le Pichon, her iki büyük depremin ardından bazı tespitleri olduÄŸunu belirterek, “Gelecek için ÅŸunu söyleyebilirim, bu faylar üzerinde rahat olabilirsiniz. Elbette bu dalga batıya doÄŸuya doÄŸru yayılabilir. Küçük depremlerle karşılaÅŸsanız bile birkaç yüzyıl rahatsınız. Fakat yine de unutmamak gerekiyor, yine de unutuyoruz. GeçmiÅŸtekinin aynısını yapıp, aynı yere aynı binaları inÅŸa ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Marmara’da 7,6 üzerinde tek bir depremin olacağını düşünüyorum”

Le Pichon, Ä°stanbul’da olabilecek muhtemel depremlere iliÅŸkin de tahminlerini paylaÅŸtı. Ä°stanbul’un da önemli bir fay hattına yakın olduÄŸuna deÄŸinen Le Pichon, “Ä°stanbul’un farklı bölgeleri depremden farklı etkilenecek. Bu konuda çok sayıda Türk araÅŸtırmacı, aynı zamanda Çinlilerin de çalışmaları var. Önemli olan yapı üretme yönetmeliklerinin bu tahminlere uygun olması ve kurallara, yönetmeliklere uyulması. Ä°nsanların saygı göstermediÄŸi, uymadığı düzenlemeler hiçbir iÅŸe yaramaz” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Le Pichon, “Marmara’dan 7,6 üzerinde tek bir depremin olacağını düşünüyorum. Tüm meslektaÅŸlarımın böyle düşünmediÄŸimi biliyorum. Onlar 2 ya da 3 deprem olacağını düşünüyor. Tarih kimi haklı çıkaracak göreceÄŸiz. Bölgedeki levhaların nasıl geliÅŸtiÄŸine bakıyorum. Marmara’da fayın bütün hareketi, belli bir uzunlukta tek bir anda yapacağını görüyorum” dedi. Ä°stanbul’da tsunami beklentisinin açık denizlerdeki gibi olmayacağını kaydeden Le Pichon, “Marmara için çok büyük olmayacak, hasar yaratabilecek tsunamiler olacak” dedi.

“Yapay olarak deprem üretemezsiniz”

KahramanmaraÅŸ merkezli depremlerin ardından gündeme gelen “yapay deprem” tartışmalarına da deÄŸinen Le Pichon, “Yapay olarak deprem yaratamazsınız. YapabileceÄŸiniz tek ÅŸey, olacak bir depremin daha çabuk gerçekleÅŸmesi için bir ÅŸeyler üretmek. Faya su enjekte ederek veya delerek bunu yapabilirsiniz. Fayın düzlemine su enjekte ederseniz faydaki direnci daha düşük hale getirirsiniz. Ama kimse cesaret edemedi. Yapay deprem üretilmez. Böyle bir ÅŸey olmaz. Böyle bir depremi öne almayı deneyip daha erken baÅŸlamasını saÄŸlayabilirsiniz ama yapay deprem üretemezsiniz” dedi.

Kaynak: AA