Tutuklu bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, Silivri Cezaevi’nden sosyal medya aracılığıyla dikkat çekici bir mesaj yayımladı. “Vicdan can çekişiyor! Ahlak can çekişiyor! Adalet can çekişiyor!” ifadeleriyle başlayan paylaşımda, İmamoğlu Türkiye’de yargının bağımsızlığının yok edildiğini, adalet sisteminin siyasi bir araca dönüştüğünü ve bu süreçte kendisinin ve çok sayıda yurttaşın hedef alındığını vurguladı.
İmamoğlu’nun mesajı, Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi’nin resmî sosyal medya hesabından “AZİZ MİLLETİM” başlığıyla paylaşıldı. Paylaşım, Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı konularında yaşanan tartışmalara yönelik sert bir eleştiri ve aynı zamanda tarihe düşülmüş bir not niteliği taşıyor.
“Biz Yargılanmıyoruz, Cezalandırılıyoruz”
İmamoğlu, mesajında yargı süreçlerinin siyasi amaçlarla kullanıldığını belirterek, “Biz yargılanmıyoruz, direkt cezalandırılıyoruz!” ifadesini kullandı. Özellikle muhalif kimlik taşıyan yurttaşların, kadınların, hastaların ve ailelerinin sistematik bir şekilde mağdur edildiğini söyleyen İmamoğlu, adil yargılanma hakkının ortadan kaldırıldığını ve avukatların bile artık tehdit altında olduğunu dile getirdi:
“Kadınlar, hastalar işkenceye maruz kalıyor!
Evlatlar, eşler, aileler rehin tutuluyor!
Avukatlar tutuklanıyor, tehdit ediliyor, savunma hakkımız çalınıyor!
Canımız tehdit altındadır!”
“Yazık Oluyor Adaletimize”
Mesajında yüksek yargı mensuplarına ve binlerce hâkim ile savcıya doğrudan hitap eden İmamoğlu, vicdan çağrısı yaptı. Türkiye’de yargının “bir avuç insanı kollayan bir düzene” hizmet ettiğini belirten İmamoğlu, bu durumun yalnızca bugünkü mağdurları değil, tüm toplumun geleceğini tehdit ettiğini belirtti:
“Bu, bir avuç insanı kollayan düzenin parçası olmayın,
Yazık oluyor adaletimize, hukukun üstünlüğüne, geleceğimize, inancımıza, maneviyatımıza, doğmamış çocukların istikbaline!”
“Tarihe Not Düşüyorum”
İmamoğlu’nun paylaşımında dikkat çeken bir diğer başlık ise “TARİHE NOT DÜŞÜYORUM” cümlesiyle başlayan bölüm oldu. Bu kısımda, bugünün adaletsiz kararlarını alan kişilerin, yarın adil bir hukuk sistemi önünde hesap vereceklerini vurgulayan İmamoğlu şu ifadeleri kullandı:
“Bugün bu adaletsizliğe, hukuksuzluğa imza atanlar, yakın zamanda adil yargı önünde hesap verecekler.”
İmamoğlu ayrıca, hukuki süreçlerde bahane olarak kullanılan baskınlar ve aramaları da şu sözlerle eleştirdi:
“Kişi kendinden bilir işi misali evde, tarlada, orada, burada bir şeyler arayanların da buldukları tek şey kendi rezillikleri olacak.”
Zamanlaması Dikkat Çekici
Paylaşım, 26 Haziran 2025 günü saat 20:38’de Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi’nin X (eski adıyla Twitter) hesabından yayımlandı. Tarihsel anlamda da dikkat çekici olan bu mesaj, Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluk süreci boyunca ilk kez bu denli açık ve doğrudan bir siyasal ve hukuki eleştiriyle kamuoyunun karşısına çıkması açısından önem taşıyor.
Arka Plan: Tutukluluk ve Siyasi Gerilim
Ekrem İmamoğlu, hakkında açılan “suç örgütü kurmak ve yönetmek” iddialarıyla ilgili süren soruşturmalar kapsamında tutuklanmış, bu karar kamuoyunda ve uluslararası çevrelerde büyük tepkiyle karşılanmıştı. CHP ise bu süreci açıkça “siyasi operasyon” olarak nitelendiriyor.
İmamoğlu’nun mesajı, aynı zamanda yaklaşan seçimler öncesinde muhalefetin yargı bağımsızlığı, adalet ve demokratik haklar temelli yürüttüğü mücadelenin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
AZİZ MİLLETİM
Vicdan can çekişiyor!
Ahlak can çekişiyor!
Adalet can çekişiyor!Buradan haykırıyorum,
Biz yargılanmıyoruz, direkt cezalandırılıyoruz!
Kadınlar, hastalar işkenceye maruz kalıyor!
Evlatlar, eşler, aileler rehin tutuluyor!
Avukatlar tutuklanıyor, tehdit ediliyor,…— Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi (@CBAdayOfisi) June 26, 2025
- İTÜ Mezuniyetinde Rektöre Sırt Çevirdiler: Öğrencilerden Mandal’a Islıklı Protesto - 13 Temmuz 2025
- CHP’den Operasyonlara Sert Yanıt: “Geri Adım Yok, Artacak Tek Şey Oylarımızdır” - 13 Temmuz 2025
- Kamudan Dev Elektrik Harcaması: 7 Ayda 1,1 Milyar TL’lik Fatura, Aslan Payı Yine Aynı Şirketlerde - 13 Temmuz 2025