Eğitim Sen 12’nci Olağan Genel Kurulu başladı

Eğitim Sen, 12. Olağan Genel Kurulu’nu Ankara’da gerçekleştirdi. Üç gün sürecek Genel Kurul’un ilk gününde eğitimdeki temel sorunların çözülemediği belirtilerek, mücadele vurgusu yapıldı.

Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 12. Olağan Genel Kurulu’nu Ankara’da gerçekleştirdi. Üç gün sürecek Genel Kurul’un ilk gününe Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Emek Partisi (EMEP), Sol Parti Milletvekilleri, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası yöneticileri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), KESK ve KESK’e bağlı sendikaların yöneticileri katıldı.

‘VAAT EDEBİLECEKLERİ BİR ŞEY KALMADI’

Genel Kurul divanının oluşturulması ardından açılış konuşmasını yapan Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in eğitimdeki temel sorunları çözemediğini ve karma eğitimi tartıştırdığını söyleyerek, “Tek cinsiyetli okulları övüyor. Okullara, ana okullarına; imam, manevi danışman gönderiyor. Derslik yokken okullarda, mescit açtırmaya çalışıyor. Yani siyaseten vaat edebilecek bir şeyleri kalmadı. Şimdi devrede olan tarikatlar” dedi. Kurul,  Merkezi Yönetim Bütçelerinde örtük olan kalemlerin sayısının giderek arttığının da altını çizdi.

‘İKTİDARIN OLDUĞU HER YERDE DİRENİŞ VAR’

Eğitimin dinselleştirilmesine karşı laik, bilimsel eğitim mücadelesi verdiklerini belirten Kurul, “Yaşadıklarımızdan öğrendiğimiz bir şey var. İktidarın olduğu her yerde direniş de var. Bizleri bölen ve yöneten anlayışı reddeder; yerine ittifak ve koalisyonları büyüten, yan yana gelişleri, karşılaşmaları artıran bir politika ve sendikal çizgi izlersek; kutuplaştırma ve tecrit duvarlarını yıkar, yerine anlama, dayanışma ve cesaret adacıklarını inşa eder ve çoğaltırsak, boyun eğdirme operasyonlarına yüz vermez, yerine iktidarın gözünün içine bakar ve başkaldırıyı ve direnme hakkını hayata geçirirsek, yalana dolana hileli yönlendirmelere karşı koyar, bilgi ve hakikat arayışını çoğaltırsak; kültürel istilalara izin vermez; dayanışmacı, eşitlikçi, özgürleştirici kültürümüzü korur ve geliştirirsek işte o zaman kazanırız” diye konuştu.

‘DAYANIŞMAYI BÜYÜTMELİYİZ’

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de, sermayeden yana bir bütçe hazırlandığını vurgulayarak, “12. Kalkınma Planına baktığımızda gelecek açısından bizleri tehlikeler bekliyor. Yeni bir ücret rejimi dayatılması, güvencesiz çalışma dayatılması gündemde. Gençlere, kadınlara kaynak ayrılmadığını görüyoruz. Temel mücadelemizden biri derinleşen yoksulluğu, güvencesizliği; baskılara karşı hep birlikte ortak mücadele yürütmeliyiz. Önümüzdeki dönem için halklarımızla; asgari ücrete mahkum edilen işçilerle, Özak Tekstil işçileriyle, Agrobay işçileriyle dayanışmayı büyütmeliyiz” dedi.

‘BU ANLAYIŞIN EĞİTİME KATKISI YOK’

CHP Milletvekili Suat Özçağadaş, DEM Parti Milletvekili Sevilay Çelenk, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ve Sol Parti Başkanlar Kurulu üyesi İsmail Hakkı Tombul da kısa bir konuşma yaptı.

DEM Parti Amed Milletvekili Sevilay Çelenk konuşmasında, binlerce öğretmenin atamasının yapılmadığını hatırlatarak, “Bütçe konuşmasında konuşan bir iktidar vekili KHK’lilere şöyle dedi: ‘Ekmeklerini, kesmedik sularını kesmedik; onlara dedik ki bizim üniversitemizde bizim öğrencilerimize ders veremezsiniz’. Onların eğitim anlayışı budur. Bu anlayışın eğitime yapacağı hiçbir katkı yoktur” diye belirtti.

Eğitim Sen’in yeni yönetimi ise 24 Aralık Pazar günü yapılacak seçimle belirlenecek. (MA)