Almanya’da gelecek yıl başlayacak bir pilot proje ile haftada dört gün çalışma modelinin etkileri araştırılacak. Bu modelde, çalışanlar aynı ücreti alacak, ancak haftalık çalışma süreleri yüzde 20 azalacak.
Projenin amacı, dört günlük çalışma haftasının iş verimliliği, çalışan memnuniyeti, iş-yaşam dengesi ve çevresel etkileri üzerindeki etkisini ölçmek. Proje, Berlin merkezli bir danışmanlık firması olan Intraprenör tarafından yürütülecek.
Proje kapsamında, farklı sektörlerden en az 50 şirket, altı ay boyunca haftada dört gün çalışma modelini uygulayacak. Çalışanlar, haftada 32 saat çalışacak ve aynı maaşı alacaklar. Projenin sonuçları Münster Üniversitesi tarafından değerlendirilecek.
Dört günlük çalışma haftası, son yıllarda dünyada giderek yaygınlaşan bir trend haline geldi. Belçika, İngiltere, İspanya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde bu modeli deneyen veya denemeye hazırlanan şirketler bulunuyor.
Dört günlük çalışma haftasının savunucuları, bu modelin çalışanların motivasyonunu, sağlığını ve verimliliğini artıracağını, işsizliği azaltacağını ve karbon emisyonlarını düşüreceğini iddia ediyor. Ancak bazı eleştirmenler ise bu modelin maliyetli, uygulanması zor ve rekabet gücünü azaltacağını öne sürüyor.
NHY/ DW Türkçe
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024