Özel Okullarda Kriz: Öğrenci Sayısı Düştü, Maliyetler Arttı, En Az 3 Bin Okul Kapanabilir

Türkiye’de özel okul ücretleri, 2023-2024 eÄŸitim öğretim yılında yüzde 65’e kadar zamlandı. Bu zam oranı, enflasyon oranının çok üzerinde olduÄŸu için veliler ve özel okul temsilcileri tarafından tepkiyle karşılandı.

Veliler, zamların ardından çocuklarını özel okula göndermekte zorlandığını belirtirken, özel okul temsilcileri ise artan maliyetler nedeniyle bu zam oranının bile yeterli olmadığını söylüyor.

Özel EÄŸitim-Öğretim DerneÄŸi (ÖZDEBÄ°R) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Naci Atalay, yeni eÄŸitim öğretim döneminde özel okullardaki öğrenci sayısında düşüş yaÅŸandığını belirterek, “Türkiye genelinde özel okulların doluluk oranı yüzde 45-50. Özel okullardaki sınıfların yarısı kilitli ve boÅŸ, öğrenci yok” dedi.

Atalay, artan maliyetler nedeniyle Türkiye’de geçen yıl 2 bin özel okulun kapandığını hatırlatarak, bu yıl da en az 3 bin okulun kapanacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Atalay, özel okulların artan giderlerine vurgu yaparak, cirolarının yüzde 85’ini personel giderlerine ayırdıklarını bu oranın eskiden yüzde 35 bandında olduÄŸunu ifade etti. Atalay, personel giderleri artsa da öğretmen maaÅŸlarında düşüş yaÅŸandğını kaydetti.

Atalay, servis probleminin de derinleÅŸtiÄŸini belirterek, “Belediyelerin özel okul öğrencilerini taşımak için plaka belirlediÄŸini ve bunların “C plaka” olarak adlandırıldığını ifade eden Atalay, özel okulların servis bulmakta da ciddi problemler yaÅŸadığını söyledi. Atalay, servis plakalarının 2 milyon liraya ulaÅŸtığını ve fiyat artışı nedeniyle plakaların alınmadığını ve servis bulamakta zorluk çektiklerini belirtti.

Akaryakıt fiyatlarındaki artışın servis anlaşmalarında problemler yarattığına değinen Atalay şöyle konuştu:

“Geçen yıl biz servislerle anlaÅŸtığımızda mazotun litresi 6 liraydı okullar açıldığında mazotun litresi 24 lira oldu. Muhtemelen bu yıl da aynı sıkıntıyı yaÅŸayacağız biz sözleÅŸme yaptığımızda litresi 28 lira olan mazot fiyatı ÅŸu anda 40 lira.”

Maliyet artışlarındaki bir diÄŸer problemin gıda olduÄŸunu belirten Atalay, “Veliler yemek ücretlerini ödemekte sıkıntı çekiyor çünkü gıda fiyatları korkunç hızlı artıyor. Türkiyedeki bu büyük sıkıntı özel okullara da yansıyor” dedi.

Özetle, özel okul ücretlerindeki yüksek zam oranı, veliler ve özel okul temsilcileri tarafından tepkiyle karşılandı. Zamların ardından özel okullardaki öğrenci sayısında düşüş yaşandığı ve artan maliyetler nedeniyle özel okulların kapanma riskinin arttığı belirtiliyor.

NHY/ Sözcü