Cengiz Holding Cennet Koyu’nda projeyi büyüttü

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Cennet Koyu’nda, Cengiz Holding tarafından yapılması planlanan otel projesi, daha önce verilen ÇED gerekli değildir kararına rağmen büyütüldü.

Cengiz Holding, Bodrum’un en güzel koylarından biri olan Cennet Koyu’nda 184 odalı otel yapmak için ÇED başvurusunda bulunmuştu. Bodrum Belediyesi, projenin arkeolojik ve doğal sit alanı içinde yer alması nedeniyle ÇED gerekli değildir kararı vermişti. Ancak, TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu, projenin ÇED raporu gerektirdiğini belirterek dava açmıştı.

Davanın devam ettiği süreçte, Cengiz Holding projeyi büyüterek 128 odalı otel ve 84 odalı apart otelden oluşan toplam 212 odalı bir tesis yapmak için yeniden ÇED başvurusunda bulundu.

Başvuruda, projenin kapasite artırımı nedeniyle ÇED gerekli değildir kararı verilmesi gerektiği belirtiliyor.

Projeyle ilgili tepkiler

Projenin büyütülmesine tepki gösteren TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu sözcüsü Mustafa Erdoğan, “ÇED gerekli değildir raporu almak için projeyi yeniden geliştirip onaya sundular. Çünkü oda sayısı 250’yi geçtiğinde ÇED olumlu raporu gerekiyor. Oda sayısını çoğaltmamak için bir odayı 1000 metrekare büyülterek, oda sayısın azaltıp projeyi öyle sundular.

Ama inşaat alanında faaliyetini durmadan sürdürdüğünü tespit ettik. Cengiz Holding Mimarlar Odası’na gelmeyen, görmediğimiz bir proje ile inşaat ruhsatını almayı başardı ama belediye iptal etti. Doğru karar verdi, ancak şirket hukuku başka bir yerden dolaşarak, yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Cennet Holding’in bu cennet koyu talan etmesine karşı çıktık ve idari mahkemesinde dava açtık. Mahkeme devam ederken ÇED raporu için dün yeni bir müracaat yaptıklarını öğrendik. Özelleştirmenin hukuksuz olduğunu anlattık.

Danıştay ve İdari Daireler hem satışı hem özelleştirilmesini iptal etmesine rağmen, hukuksuzluğu devam ettirdiler. Burası Bodrum halkının nefes alacağı az sayıdaki yerlerden birisi, burası Akdeniz foklarının barınma yavrulama alanı. Bodrum’u sevenler bu işin peşini bırakmayacak. Başından sonuna hukuksuz bir olay” dedi.

Bodrum Yurttaş İnsiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan ise yaptığı açıklamada, “Bu sermayenin asla doymayacağını zaten biliyorduk. Varsa, yoksa kendi çıkarları. Bunların rantı; yasanında, arkeolojik sit irdelemesinin de, yüksek mahkeme kararlarının da, bilimin de, toplumsal tepkinin de üzerinde.

Tek güvendikleri Cumhurbaşkanı kararnamesi. Sayın Cumhurbaşkanı, ‘Türkiye bir hukuk devletidir” diyor. Dört yüksek mahkemeden birisi olan Danıştay kararının üzerine bir karar tesis edilebilir mi? Üstelik birisi Danıştay 13. Daire, diğeri Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu olmak üzere duble Danıştay kararı mevcut.

Aç tavuk kendisini darı ambarında görürmüş. Mehmet Cengiz’de yatıyor, kalkıyor kendisini Cennet Koy’da görüyor. Cengiz plan yapıyor plan. Ama dediğimiz gibi ancak rüyasında görür. Ankara’nın yanlış hesabı her zamanki gibi Bodrum’dan geriye dönecektir.

Cennet Koy, Bodrum’un kırmızı çizgisidir. Niyetlerini biliyoruz, izin vermiyoruz. Cengiz’in euro-dolar heveslerinin, tarihten devraldığımız geleneksel değerimizi, Cennet’imizi cehenneme dönüşmesine izin vermeyeceğiz. Cengiz’in kirli hesapları Bakanlık dosyalarında sararırken, bizin cennetimiz yeşil ve mavi kalacaktır.

Bu konuda her platformda mücadele edeceğiz. Söz konusu olan Bodrum’un tarihi, onuru, geleneği ve geleceğidir. Gözümüzü budaktan sakınmayacağız. Hukuken ve fiilen onlarının akıllarının alamayacağı bir mücadelenin işaret fişeğini an itibarıyla yakmış bulunuyoruz. Cennet Koy’da yağmacı istemiyoruz. Cennet Koy, Cehennem Olmayacaktır” ifadelerini kullandı.

Projeyle ilgili hukuki süreç

Cengiz Holding’in 2022 yılında ÇED gerekli değildir kararı aldığı projeye karşı TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu tarafından dava açılmıştı. Dava halen devam ediyor.

Cengiz Holding’in kapasite artırımı için yaptığı yeni projeye karşı da dava açılması bekleniyor.