BM’den tespit: Deprem bölgesinde çocuk evlilikler artacak

BM hazırladığı araştırma raporu ile Mereş merkezli yaşanan ve 11 kenti etkileyen depremlerin ardınan çocuk evlilik oranlarında artış yaşanacağı tespitinde bulundu

Mereş’te ( Maraş) 6 Şubat’ta yaşanan depremlerde resmi verilere göre ölü sayısı 48 bini geçerken, deprem kentlerinde enkazlar kaldırılmadığı gibi sağlık başta olmak üzere yurttaşların yaşadıkları sorunlar da her geçen gün büyüyor.

BM raporu açıklandı

Özellikle kadınların ciddi sorunlar yaşadığı kentlerde, güvenlik kaygısı da kadınların bir diğer başlıca sorunu. Bu konuda Birleşmiş Milletler’in (BM) yaptığı araştırma sonuçlarında da bir uyarı yapılarak deprem kentlerinde “Erken ve zorla evliliklerin artacağına dair risk tespit edildi” denildi.

Çocuk evlilikler artacak

T24’ten Eray Görgülü‘nün bugünkü köşesinde görüşlerine yer verdiği UNICEF Çocuk Koruma Uzmanı Pınar Öktem Arıkan, BM’nin deprem kentlerine yönelik yaptığı araştırmanın sonuçlarına dair bilgi verdi.

Arıkan, depremlerin etkilediği 11 kent ve 120 ilçede 466 kişi ile yapılan görüşmelerden edinen tespitlere göre, deprem bölgelerinde çocuk evliliklerin artacağı ve bunun beraberinde erken ve zorla evlilikleri getireceğine işaret etti.

Cinsel istismar ve sömürü tehlikesi var

Bu durumun benzeri 2021 Haiti, 2015 Nepal ve 2022’de deprem olan ülkelerde yaşandığına da işaret eden Arıkan şunlara dikkat çekti: “Afet ve acil durumlarda çok fazla konuşulmayan ama aynı derecede risk taşıyan bir başka konu insani yardım koşullarında gerçekleşen cinsel istismar ve sömürü olayları. İnsani yardım çalışanlarında görevli olanların insani yardımın en temel etik ilkelerini ihlal etmesiyle oluşan insani yardım çalışanının fail, faydalanıcının mağdur olduğu cinsel istismar biçimi. Burada acil durum müdahalesinde göz önünde bulundurduğumuz önemli risklerden biri.”