Bir ilk! üçlü yıldız sisteminde bulunan bir gezegen keşfedildi

Çevresindeki toz halkalarında gizemli bir boşluk bulunan üçlü yıldız sistemi GW Orionis’in bir görüntüsü. UNLV gökbilimcileri, boşlukta üç yıldızın yörüngesinde dönen ilk gezegen olacak büyük bir gezegenin varlığını varsayıyorlar. Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizisi (ALMA) teleskobu tarafından sağlanan soldaki görüntü, en içteki halkanın diskin geri kalanından ayrıldığı diskin halkalı yapısını göstermektedir. Sağdaki görüntüdeki gözlemler, diskin geri kalanında en içteki halkanın gölgesini gösteriyor. UNLV gökbilimcileri, yıldız sisteminin kapsamlı bir modelini oluşturmak için ALMA’dan gelen gözlemleri kullandılar. Kredi: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), ESO/Exeter/Kraus ve diğerleri.

UNLV gökbilimcileri, güçlü Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizisi (ALMA) teleskopundan elde edilen gözlemleri kullanarak, gezegenlerin oluşumu için kritik olan üç yıldızın çevresinde gözlemlenen üç halka yapısını analiz etti .

Ancak dairesel diskte şaşırtıcı bir boşluk buldular. Araştırma ekibi, boşluğun üç yıldızdan gelen yerçekimi torku tarafından yaratılmış olma olasılığı da dahil olmak üzere farklı kökenleri araştırdı. Ancak GW Ori’nin kapsamlı bir modelini oluşturduktan sonra, diskteki boşluk için daha olası ve büyüleyici açıklamanın, doğada Jüpiter benzeri bir veya daha fazla büyük gezegenin varlığı olduğunu buldular.

Gezegenin kendisi görülemiyor, ancak Kraliyet Astronomi Topluluğunun Aylık Bildirimlerinde Eylül ayında yapılan bir çalışmada vurgulanan bulgu, bunun şimdiye kadar keşfedilen ilk dairesel gezegen olduğunu gösteriyor. ALMA teleskopundan gelecek aylarda, fenomenin doğrudan kanıtını sağlayabilecek başka gözlemler bekleniyor.

Smallwood, “Gerçekten heyecan verici çünkü gezegen oluşumu teorisini gerçekten sağlam kılıyor.” dedi. “Bu, gezegen oluşumunun düşündüğümüzden çok daha aktif olduğu anlamına gelebilir, ki bu oldukça havalı.”

Kaynak: https://phys.org/news/2021-10-astronomers-planet-orbit-stars.html