Bild Gazetesi’nin, “ErdoÄŸan Almanya’da parti kuruyor” haberi ortalığı karıştırdı

Almanya’da, Türkiye’nin iktidardaki  partisi AKP’nin muhtemel bir Alman ÅŸubesi kurma hazırlıkları içinde olduÄŸu haberi ortalığı karıştırdı.

“Bild” gazetesinin haberine göre, “Demokratische Allianz für Vielfalt und Aufbruch” (DAVA) adında Türk-Ä°slamcı bir parti kurma giriÅŸimi, özellikle AKP’nin Almanya’daki etkisi ve baÄŸlantıları nedeniyle dikkat çekiyor.

AKP’ye baÄŸlı olduÄŸu belirtilen bu partinin, Avrupa Parlamentosu  seçimlerine katılmak üzere adaylarını belirlemiÅŸ olduÄŸu ileri sürüldü. Adayların, ErdoÄŸan’ın AKP’si veya baÄŸlı kuruluÅŸları için önceki dönemlerde görevlerinde bulunan kiÅŸiler olduÄŸu ifade ediliyor.

Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir, bu geliÅŸmelere karşı ciddi uyarılarda bulunuyor. Özdemir, “ErdoÄŸan’a baÄŸlı bir ÅŸube, burada seçime girmesi, ihtiyacımız olan son ÅŸeydir” ifadelerini kullanarak Türk hükümetinin Alman iç siyasetine müdahale etme giriÅŸimine karşı çıkıyor.

SPD Genel BaÅŸkanı Saskia Esken, Türk asıllı vatandaÅŸlara yönelik bir vurgu yaparak, “Almanya bir araya gelmiÅŸ bir topluluktur ve buna izin vermemeliyiz” diyor. CDU/CSU fraksiyon baÅŸkan yardımcısı Jens Spahn ise bu durumu “ülkede bir baÅŸka aşırı parti olacağı” ÅŸeklinde deÄŸerlendiriyor.

Bild gazetesinin elinde bulunduÄŸunu ileri sürdüğü kuruluÅŸ belgesine göre, bu muhtemel parti, Türk-Ä°slamcı bir kimliÄŸe sahip olacak ve Türkiye’nin iç siyasetindeki geliÅŸmelerin Almanya’ya taşınmasına yol açabilecek nitelikte. Bu durum, Alman hükümeti ve güvenlik birimlerinin dikkatini çekmiÅŸ durumda. ÇeÅŸitli siyasi çevreler, bu giriÅŸimin Türk hükümeti tarafından desteklenip desteklenmediÄŸini ve Alman iç siyasetine müdahale edilip edilmediÄŸini dikkatle izlemek gerektiÄŸi konusunda uyarılarda bulunuyor.

NHY/ ntv.de, mdi/dpa