Tel Aviv Üniversitesinde yapılan yeni bir keşif, bilimdeki büyük bir gizemin anahtarını sunabilir. Beynin uyanık olduğu zaman duyusal girdiyi bilinçli bir deneyime nasıl dönüştürdüğü çok iyi bilinmiyor. Araştırmacıların yeni çalışması, tıbbi amaçlar doğrultusunda insan beyninin derinliklerine yerleştirilen elektrotlardan toplanmış verilere dayanıyor. Bu bilgi, serebral korteksin uyku ve uyanıklık durumunda seslere karşı verdiği tepkiler arasındaki farklılıkların tekil nöronlar seviyesinde incelenmesinde kullanılmış.
Şaşırtıcı bir keşif gerçekleştiren bilim insanları, beynin sese karşı biri hariç bütün parametrelerde kuvvetli yanıt vermeye devam ettiğini görmüşler. Söz konusu parametre ise, işitsel girdi ve bununla ilişkili beklentilere dönük dikkatle bağlantılı alfa-beta dalgalarının seviyesi. Yani beyin, uyku sırasında işitsel girdiyi analiz ediyor fakat sese odaklanamıyor veya sesi tanıyamıyor. Bu sebeple bilinçli bir farkındalık oluşmuyor.
Çalışmaya Dr. Hanna Hayat öncülük ederken, Prof. Yuval Nir’in Tıp Fakültesindeki laboratuvarında çalışan Dr. Amit Marmelshtein de büyük katkı sağlamış. Los Angeles – California Üniversitesi Tıp Merkezinde çalışan Prof. Itzhak Fried ise eş danışmanlık görevini yürütmüş.
Prof. Nir şöyle aktarıyor: “Yeni çalışma, insan beyninin derinliklerine yerleştirilen elektrotlardan alınan nadir verilere dayanması ve beynin elektriksel faaliyetinde tekil nöronlar seviyesine kadar yüksek çözünürlüklü gözlemi mümkün kılması sebebiyle eşsiz özellikte. Elektrotlar, anlaşılır sebepler dolayısıyla salt bilimsel araştırma maksadıyla yaşayan insanların beynine yerleştirilemiyor. Fakat bu çalışmada, elektrotların epilepsi hastalarının beyinlerine yerleştirildiği özel bir tıp işleminden faydalanarak; bu kişilerin beyinlerinin farklı kısımlarındaki faaliyetleri teşhis ve tedavi amacıyla gözlemledik. Hastalar, beynin uyanıklık ve uyku durumunda işitsel uyarana yönelik tepkisinin incelenmesine yardımcı olmaya gönüllü oldu.”
Araştırma üç gün önce Nature Neuroscience bülteninde yayımlandı.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024