Türkiye’nin en önemli antik miraslarından biri olan Bergama Tapınağı, Berlin’deki Pergamon Müzesi’nde yıllardır süren restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ziyarete açılmaya hazırlanıyor. 2027 yılında kısmen açılması planlanan müzede, tapınağın yanı sıra birçok önemli eser de restore edilmiş durumda.
Pergamon Tapınağı Yeniden Ziyaretçilere Açılacak
19.yüzyılın sonunda Osmanlı İmparatorluğu’ndan Almanya’ya götürülen ve Berlin’de sergilenen Pergamon Tapınağı’nın bulunduğu salonun, planlandığı gibi 2027 baharında tekrar ziyaretçilerini ağırlaması bekleniyor. Müze yetkilileri, yapılan incelemeler sonucunda çalışmaların büyük ölçüde ilerlediğini açıkladı.
Preussischer Kulturbesitz Vakfı Başkanı Hermann Parzinger, “2027’ye çok az kaldı ve bu büyük açılış için heyecan giderek artıyor. Müzenin büyük bir bölümü tamamen yenilenmiş bir yüzle ziyaretçilerini karşılayacak” dedi. Müzenin kuzey kanadında yer alan İslam Sanatları Müzesi’nin de iki kat daha geniş bir alanda sergileneceğini vurgulayan Parzinger, restorasyonun titizlikle sürdüğünü belirtti.
Yetkililer, tapınağın yanı sıra müzedeki en önemli eserlerden biri olan Athena heykelinin de restorasyonunun tamamlandığını duyurdu. Böylece Berlin’in en çok ziyaret edilen müzelerinden biri olan Pergamon Müzesi’nin kısmi açılışı için iki büyük eser hazır hâle gelmiş oldu.
Tamamlanması 2037’yi Bulacak
Pergamon Müzesi’ndeki yenileme çalışmaları yalnızca tapınakla sınırlı değil. Müzenin en dikkat çeken yapılarından biri olan Mşatta Cephesi’nin de restorasyonu devam ediyor. Günümüz Ürdün sınırları içinde bulunan Mşatta Sarayı’na ait olan bu 5 metreyi aşan devasa yapı, 19. yüzyılda Berlin’e taşınmıştı. Şu anda müze uzmanları tarafından parça parça restore edilerek tekrar inşa ediliyor.
Müze, 2023 sonbaharında büyük restorasyon ve yenileme çalışmaları nedeniyle tamamen kapatılmıştı. Berlin’in en önemli kültürel miras alanlarından biri olan Pergamon Müzesi, her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlıyordu.
Bu büyük restorasyon, Berlin’deki Museumsinsel (Müzeler Adası) için hazırlanan geniş çaplı yenileme planının bir parçası olarak yürütülüyor. Ancak müzenin tamamlanması ve tüm sergi salonlarının açılması 2037 yılına kadar sürecek.
Bergama Tapınağı’nın Türkiye’den Almanya’ya Uzanan Hikâyesi
Helenistik dönemin en önemli yapılarından biri olan Pergamon Tapınağı, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Alman mühendis ve arkeolog Carl Humann tarafından Bergama’da yapılan kazılar sonucunda keşfedildi. 1878’de Osmanlı yönetimiyle yapılan anlaşmalar çerçevesinde Berlin’e taşınan bu anıtsal yapı, bugüne kadar Almanya’da sergilendi.
Tapınağın Almanya’da sergilenmesi, yıllardır Türkiye’de tartışma konusu olmaya devam ediyor. Türkiye, zaman zaman bu kültürel mirasın geri getirilmesini gündeme getirirken, Almanya ise müzenin dünya mirası açısından taşıdığı önemi ve yapılan restorasyon çalışmalarını öne sürerek tapınağın Berlin’de kalması gerektiğini savunuyor.
Tüm bu tartışmalara rağmen, Berlin’deki Pergamon Müzesi ve içinde sergilenen eserler, arkeoloji dünyasının en büyük hazinelerinden biri olarak kabul edilmeye devam ediyor. 2027’de kısmi açılışı planlanan müze, 2037’de tamamen restore edilmiş hâliyle ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor.
- NHY / monopol-magazin.de, dpa
- HDK Soruşturmasında Tutuklamalar ve Gelişmeler - 21 Şubat 2025
- Doğal Hidrojen: Avrupa Dağlarının Altındaki Yeni Enerji Kaynağı - 21 Şubat 2025
- Sağlık Emekçileri 14 Mart’ta İş Bırakıyor: “Eziyet Yönetmeliği Geri Çekilsin” - 21 Şubat 2025