Başka Sinema’ da Bir Doğu Macerası: Kar ve Ayı

Herkesin kaçıp gitmek istediği, başarabilenlerin gidip kurtulduğu zor şehirler, kasabalar ve köyler vardır. Coğrafyanın zorlu olduğu, kıyasıya bir yaşam mücadelesinin verildiği, gençlerin erkenden yaşlandığı yerler. İşte buralara bütün bu gitmelerin aksine bazen birileri çıkagelir. Durup dururken yöre halkı hiç beklemezken öyle aniden. Genelde kura denilen bir şans (şanssızlık) çekilişi ile. Ancak bu mecburiyet hem gelen hem oradakiler için bir gelişme fırsatıdır. Yeni çatışmalar, yeni farkındalıklar ve yeni varoluş çabaları. Tekrar ediyorum her iki taraf için de bu böyledir.

Son günlerde Başka Sinema kategorisinde gösterimde olan Kar ve Ayı filminde de işlenen konu bu: Uzak unutulmuş bir kasabaya mecburen yeni bir gelen ve mecburen orada kalanlar arasındaki alışverişi anlatıyor. İçinde çatışmaların ve birbirini dışlamanın olduğu zorlu ve zoraki duygusal alışverişler. Bu zorlu yaşama mahkûm olmuş insanların mutsuzluğu. Yeni gelenin yaşamsal acemiliği ve duygusal toyluğu. Doğanın acımasızlığı.  

Kar ve Ayı, yeni ve ilk film yönetmenleri kapsamında Selcen Ergun’a dünya çapında   çeşitli ödüller kazandırmasının yansıra Ulusal 59. Altın Portakal yarışmasında   Merve Dizdar da en iyi kadın oyuncu ödülünü aldı.  Film Artvin Şavşat’ın Pınarcık köyünde geçer. Yeni mezun tecrübesiz çiçeği burnunda bir hemşirenin Anadolu macerası. Bir türlü geçmeyen bir kış mevsimi, umutları tükenmiş mutsuz insanlar, geleneksel bir erkek egemen toplum, cehalet, doğanın ehlîleştirilmemiş vahşi hali.  Bu atmosfer içinde bir gece ortadan kaybolan bir adam ve açlıktan köye inen ayıların korkusu. 

Film öyle çok katmanlı değil. Yani keşfedilmeyi bekleyen bir alt metin veya metaforik ögeler içermiyor. Ancak oldukça samimi ve inandırıcı bir atmosfer kurulmuş. Oyuncuların hemen hepsi çok başarılı. Amatör bir seyirci bakışı ile yazıyorum ki ilgiyle izlenebilir. Özelikle bu Anadolu macerasını yaşayanlar için. Bir hekim arkadaşım filmi seyrederken içine girdim dedi. Ben de öyle hissettim ve filmi izlerken yıllar önce genç bir hekimken yaşadığım o doğu macerasının izleri önce bir huzursuzluk verdi ama sanki o doğu, o kasaba (Ağrı-Patnos) beni ben yapan şeylerden biriydi de aynı zamanda.  Bu konuda o kadar çok şey yazılabilir ve söylenir ki.  Kazandıklarımız ve kaybettiklerimiz ve sonunda bütün bunlarla şekillenen kendiliğimiz. Eksiği ile iyi güzel tarafları ile ve yanlışları, doğruları ile. Hayatın kendisi böyle bir şey. O uzak bilinmeyen kasabaya tesadüfen gitmiş hemşire Aslı’nın mücadelesini şimdiye kadar kim bilir kaç kişi verdi? Tabii ki oraya mahkûm insanlar da var. Filmdeki gibi neredeyse hiç kalkmayan karın üstünü örttüğü hayatlar. 

Özetle söylemem gerekirse karlı dağların, derin vadilerin muhteşem görüntüleri eşliğinde keyifle seyredilebilir bir film Kar ve Ayı. Ayrıca “bir doğu macerası” olanlar da kendilerini filmin içinde hissetmek için gitsinler bence. 

                                                                                                                                        

1s 33dk / Dram

Yönetmen Selcen Ergun

Oyuncular: Merve DizdarSaygın SoysalAsiye Dinçsoy

 

Feride Cihan Göktan
Latest posts by Feride Cihan Göktan (see all)