Avrupa’nın en sıcak yazı: İklim krizi raporu alarm veriyor

Avrupa Birliği’nin (AB) Copernicus İklim Değişimi Servisi, 2021 yılının dünya genelinde kaydedilen en sıcak yedi yıldan biri olduğunu açıkladı. Rapora göre, Avrupa kıtası ise 2021 yazında tarihinin en sıcak yazını yaşadı.

Küresel ısınma, dünyanın her yerinde iklim değişikliğine ve aşırı hava olaylarına neden oluyor. Özellikle son yıllarda, sıcaklık artışları ve kuraklık, sel, yangın gibi felaketler hem insanların hem de doğanın yaşamını tehdit ediyor.

Copernicus İklim Değişimi Servisi’nin verilerine göre, 2021 yılında küresel sıcaklık ortalaması sanayi öncesi döneme göre 1.1-1.2 derece daha yüksekti. Son yedi yıl ise kaydedilen en sıcak yıllar oldu.

Avrupa kıtasında ise durum daha da vahimdi. 2021 yılında Avrupa’da sıcaklık ortalaması 1991-2020 referans dönemine göre 0.3 derece daha fazlaydı. Avrupa için en sıcak on yıl ise 2000’den bu yana gerçekleşti.

Avrupa’da 2021 yazında çok sayıda etkili aşırı hava olayı yaşandı. Haziran ve temmuz aylarında kuzeybatı Avrupa’da şiddetli yağışlar ve seller meydana geldi. Almanya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’ta sel felaketinde yüzlerce kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi evsiz kaldı.

Aynı dönemde güneydoğu Avrupa’da ise aşırı sıcaklar ve kuraklık yangın riskini arttırdı. Türkiye, Yunanistan, İtalya ve İspanya’da çıkan orman yangınları büyük zarara yol açtı. Türkiye’de Cizre’de ölçülen 49.1 derece ile ülke tarihinin en yüksek sıcaklık rekoru kırıldı.

Rapora göre, küresel ısınmanın ana nedeni olan sera gazlarının atmosferdeki konsantrasyonları da artmaya devam etti. Karbondioksit (CO2) ve metan (CH4) seviyeleri küresel ölçekte rekor seviyelere ulaştı.

Bu veriler, iklim krizinin ciddiyetini ve aciliyetini bir kez daha gözler önüne seriyor. Paris Anlaşması’nda belirlenen hedeflere ulaşmak için küresel karbon salımını azaltmak ve yenilenebilir enerjiye geçmek için daha fazla çaba sarf etmek gerekiyor.