Avrupa’da yapılan en eski ayakkabı 6000 yıllık

Ottan yapılmış sandaletler karbon tarihlendirmesiyle yeniden incelendi ve 6000 yıllık olduğu saptandı.

Bilim insanları Avrupa’da yapılan en eski ayakkabının, yaklaşık 6.000 yıllık olduÄŸu düşünülen ottan dokunmuÅŸ sandaletler olduÄŸunu belirledi.

Ä°spanya’da 19. yüzyılda madenciler tarafından yaÄŸmalanan bir yarasa maÄŸarasında keÅŸfedilen antik nesneler arasında yer alan sandaletler yeni bir çalışma kapsamında incelendi.

MaÄŸaranın içindeki düşük nem oranı sayesinde bu eserler, tarih öncesi Avrupa’da en iyi korunmuÅŸ bitki bazlı objeler arasında sayılıyor. AraÅŸtırmacılar ayrıca sepetleri ve bir dizi aleti de inceledi.

Çalışmanın eÅŸ yazarı María Herrero Otal, bu nesnelerin “Güney Avrupa’da ÅŸimdiye kadar bilinen en eski ve en iyi korunmuÅŸ bitki lifli malzeme grubu olduÄŸunu” söyledi. Otay, “Avrupa’da bitkisel liflerin kullanımı beklediÄŸimizden daha eski. Mezolitik popülasyonları daha basit olarak hayal ediyoruz, ancak görünen o ki düşündüğümüzden çok daha karmaşıklarmış. Teknolojik çeÅŸitlilik ve belgelenen hammaddelerin iÅŸlenmesi, tarih öncesi toplulukların becerisini gösteriyor” dedi.

Kullanılan yeni tarihleme teknikleri, mağarada bulunan 76 nesneden oluşan koleksiyonun daha önce düşünülenden yaklaşık 2.000 yıl daha eski olduğunu ortaya koyuyor. Bazı nesneler ise 9.000 yıl öncesine tarihleniyor.

EÅŸyaların yaklaşık 65’inin esparto otu adı verilen bir liften yapıldığı tespit edildi. Bunlar arasında düz ya da daha silindirik bir ÅŸekle sahip bir dizi sepetin yanı sıra espartonun ezilmesi ve bükülmesiyle yapılmış sandaletler de yer alıyor. Ä°ncelenen sandaletlerin yapısında farklı ot türlerinin kullanıldığı, ancak deri ve kireç gibi baÅŸka malzemeler de içerdiÄŸini belirtiliyor.

Ekip bu nesnelerden 14’ünü karbon tarihlendirmesine tabi tuttu ve bunların iki zaman diliminden birine ait olduÄŸunu tespit etti: MÖ 7950 ila 7360 veya MÖ 4370 ila 3740. AraÅŸtırmanın eÅŸ yazarlarından Martínez Sevilla, daha eski nesnelerin Mezolitik çaÄŸda avcı-toplayıcılar tarafından yaratıldığını, daha sonrakilerin ise muhtemelen Neolitik çiftçiler tarafından kullanıldığını söylüyor.

Martínez Sevilla, en eski tarihli sandaletin yaklaşık 6000 yıllık olduÄŸunu ve bunun da onu Avrupa’da ÅŸimdiye kadar bulunan en eski ayakkabı yaptığını söylüyor.

Sandaletlerin bulunduÄŸu maÄŸara, Ä°spanya’nın güneybatısındaki Endülüs’te yer alan Cueva de los Murciélagos ya da Yarasalar MaÄŸarası.

Bu çalışmanın araştırmacılarına göre mağaraya ilk kez 1831 yılında, gübre yapımında kullanılan yarasa guanosu ya da dışkılarını toplayan bir toprak sahibi tarafından girildi.

Yirmi yıldan kısa bir süre sonra mağara madenciler tarafından kullanılmaya başlanmış ve madenciler mağarayı kazarken kısmen mumyalanmış cesetler, sepetler, ahşap aletler ve diğerlerinin yanı sıra yaban domuzu dişleri ve eşsiz bir altın diadem içeren bir galeri keşfetmişler.