Aşırılık yanlıları zihinsel açıdan daha az yetenekli
Hüseyin Koyuncu

İngiltere’de yayınlanan bir araÅŸtırmada aşırılık yanlısı bireylerin zihinsel açıdan diÄŸer insanlara göre daha az yetenekli oldukları ortaya kondu.
İnsanların cinsiyet, yaşam yeri, sosyal konumu, çevresi, fikir ve ideolojilerinin belirlenmesinde önemli faktörlerin olduğu uzun zamandır biliniyordu.
Ancak Cambridge Üniversitesi’nde bir grup bilim insanı yayınladıkları bir araÅŸtırmada fikir ve ideolojilerin benimsemesinde biliÅŸsel kararların önemli rol oynadığını gösterdi.
Araştırmacılar bu çalışmaları ile zeka, hafıza, dil hakimiyeti, akıl yürütme, karar verme kapasitesi, konsantrasyon, problem çözme kabiliyeti, algılama ve öğrenme gibi bilişsel işlevlerin siyasi, milliyetçi ve dogmatik inançlar gibi dünyanın farklı ideolojilerini şekillendirip şekillendirmediğini sorguladı.
ABD’de 22 ila 63 yaÅŸlarında farklı görüşlere sahip 330’dan fazla katılımcı iki hafta boyunca 37 nöropsikolojik görev ve 22 kiÅŸilik anketine katıldı. Ayrıca katılımcılara yaptırılan zihinsel egzersizlerin tarafsız ÅŸekilde tasarlandığı vurgulandı.
Aşırıcılar, kompleks problemleri çözmede zorlanıyor
Çalışmanın sonuçları özellikle aşırılık yanlısı olanların kompleks problemleri çözmede diğerlerine göre daha fazla zorlandığını ortaya koyuyor.
AraÅŸtırmanın baÅŸ yazarı Dr Zmigrod, “Karmaşık problemleri iÅŸlemek için zorlanan bireyler veya beyinler, dünyayı basitleÅŸtiren aşırı ideolojilere veya otoriter ideolojilere daha kolay ikna olabilir” diyerek, aşırılık yanlılarının genellikle duygularıyla baÅŸ etmekte daha çok zorlandıklarını belirtti.
‘Muhafazakarlar daha yavaÅŸ ve ihtiyatlı bir strateji benimsiyor’
Söz konusu araştırmada dogmatizme, yani şüphe ve eleştiriyi kategorik olarak reddeden katılımcıların yapılan testlerde kanıtların algılanması ve işlenmesinde bir sorun yaşadıkları görüldü.
Araştırmanın bir başka bulgusu da muhafazakar görüşleri benimseyen bireylerin, daha yavaş ve ihtiyatlı bir strateji benimsedikleri oldu.