Almanya’da Milliyetçi AfD Partisinin destek oranı rekor seviyede arttı

 

Almanya’da milliyetçi Almanya için Alternatif (AfD) partisine olan destek rekor düzeye ulaşarak dikkat çekiyor. Kamu yayıncısı ARD tarafından yapılan DeutschlandTrend anketine göre, AfD’ye olan seçmen desteği yüzde 18’e yükselerek Başbakan Olaf Scholz’un Sosyal Demokrat Partisi ile aynı seviyede bulunuyor.

2021 seçimlerinde Scholz’un partisi yüzde 25,7 oy alırken, AfD yüzde 10,3 oy oranına sahipti. Ancak son ankette AfD’nin destek oranının bu şekilde artması, ülkedeki merkez partileri endişelendiriyor.

Hıristiyan Demokratlar milletvekili Norbert Roettgen, anket sonuçlarını “bir felaket” ve “merkezdeki tüm partiler için bir alarm sinyali” olarak nitelendirirken, Hıristiyan Demokrat Serap Güler ise AfD’nin artan desteğinin tüm demokratik partileri harekete geçirmesi gerektiğini vurguladı ve “Bu durumu hızlı bir şekilde değiştirmek için sorumluluk taşıyoruz” dedi.

Sosyal Demokratların üyesi Sawsan Chebli, anket sonuçlarının ardından attığı tweet mesajında “AfD yüzde 18’de. Millet, uyanın artık!” ifadesini kullandı.

Bu yükseliş, Almanya’nın iç istihbarat teşkilatı BfV tarafından AfD ve diğer aşırılık yanlısı kurumların bağlantıları nedeniyle yakından takip edilmektedir. BfV’nin başkanı, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, siyasi aşırılığın ve otoriterliğin yükseliş gösterdiği 1920’ler ve 1930’lar ile günümüz arasında “şaşırtıcı paralellikler” olduğunu belirterek uyarıda bulundu.

Anket sonuçlarına göre, AfD’yi destekleyenlerin yaklaşık üçte ikisi, tercihlerini aşırı sağ politikalardan ziyade ana akım partilere duydukları hayal kırıklığı nedeniyle yaptıklarını belirtti.

AfD’nin gelecek yıl Almanya’nın doğusundaki üç eyalet seçiminde birinci parti çıkma şansı yüksek görülmektedir. Parti, en son Eylül 2018’de yüzde 18 oy oranına ulaşmıştı, bu da o dönemdeki Başbakan Angela Merkel’in koalisyon hükümetinin zor bir süreçten geçtiğini göstermişti.

Alman hükümeti, yüksek göç rakamları ve ülkedeki milyonlarca evin ısıtma sistemlerinin değiştirilmesi tartışmalarıyla birlikte Almanya’nın Ukrayna’ya yaptığı askeri yardıma halkın desteğini artırmak için yoğun çaba sarf etmektedir.