Ağustos Ayında 29 Kadın Cinayeti, 21 Şüpheli Kadın Ölümü

Türkiye’de kadına yönelik şiddet ve cinayetler durmak bilmiyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Ağustos ayı raporunu yayımladı. Rapora göre Türkiye’de Ağustos ayında 29 kadın cinayeti işlendi, 21 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu.

Öldürülen 29 kadından 8’i boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi kararlarını vermek istedikleri için, 1’i bakımının zor olması, 1’i kumanda sebebiyle kavga edilmesi, 1’i ise nefret bahanesi ile katledildi. Katledilen kadınların yüzde 59’u (17 kişi) evli olduğu erkek tarafından katledilirken, yüzde 69’u evlerinde ölü bulundu, yüzde 48’i ateşli silahla katledildi.

KCDP raporunda, kadın cinayetlerinin sayısının tespit edilememesinin ve adil yargılamanın yapılmamasının şiddeti artırdığı belirtildi. Raporda, “Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” denildi.

Türkiye’de kadın cinayetleri konusunda resmi kurumlar ve kadın örgütleri tarafından açıklanan farklı veriler bulunuyor. Umut Vakfı’nın hazırladığı Türkiye’de kadın cinayetleri haritasına göre 2015 yılında Türkiye’de 309’u silahlı, toplam 413 kadın cinayeti vakası basına yansıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 6284 sayılı kanun kapsamındaki kadın cinayetlerinde hayatını kaybeden kadın sayısını 2017’de 353, 2018’de 279, 2019’da 336 ve 2020’de ise 266 olarak duyurdu.

Kadın örgütleri ise bu verilerin gerçeği yansıtmadığını ve kadın cinayetlerinin önlenmesi için etkin politikalar üretilmesini talep ediyor. Kadın örgütleri ayrıca Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine karşı mücadele ediyor. Kadın örgütleri, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasının kadına yönelik şiddeti önlemek için en önemli araç olduğunu savunuyor.

Kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin son bulması için toplumsal duyarlılık ve dayanışma çağrısı yapan kadın örgütleri, herkesi bu konuda sorumluluk almaya davet ediyor.

NHY