15 tonluk göktaşında, doğada bulunmayan iki mineral bulunduğu

15 tonluk bir uzay kayasında, doğada daha önce hiç görülmemiş iki mineral bulunduğu keşfedildi.

Somali’de bulunan bir uzay taşının, daha önce yalnızca yapay olarak üretildiÄŸi bilinen en az iki mineral içerdiÄŸi bulundu. Ve hatta üçüncüsü de hala araÅŸtırılıyor. Bu keÅŸifler, 70 gramlık (2,5 ons) tek bir numune kullanılarak yapıldığından, çok daha fazlasının bulunması da olası görünüyor.

Alberta Ãœniversitesi’nden Profesör Chris Herd yaptığı açıklamada, “yeni bir mineral bulduÄŸunuzda, bu, jeolojik koÅŸulların, kayanın kimyasının daha önce bulunanlardan farklı olduÄŸu anlamına gelir” dedi. Herd, bulgularını bu ay Ãœniversitenin Uzay KeÅŸfi Sempozyumuna bildirdi.

Dünya’da su ve oksijenin varlığı, elementlerin bir araya gelerek mineraller oluÅŸturabileceÄŸi yollar yaratıyor. Sonuç olarak, Dünya’da bulunan mineraller, uzayda bulunanlardan çok daha fazla oluyor. Ancak meteoritler zaman zaman Dünya’da bulunmayan mineraller içerdiklerini göstererek bizi ÅŸaşırtıyorlar.

Herd, bir asteroidde elaliit ve elkinstantonit adını verdiÄŸi iki yeni mineral bulduÄŸunu söylüyor. El Ali göktaşı, 350’den fazla türü olduÄŸu bilinen bir IAB göktaşı. Herd, bu göktaşından aldığı bir numuneyi incelerken alışılmadık bir ÅŸey görünce özellikle ÅŸaşırdığını söylüyor. Analiz, daha önce bilinmeyen en az iki mineralin varlığını gösteriyordu. Hem elaliit hem de elkinstantonitin laboratuvarlarda üretilmiÅŸ olması, varlıklarını nispeten kolay bir ÅŸekilde doÄŸrulayabildiÄŸimiz anlamına geliyor. Yapay maddeler, doÄŸada bulunanlarla aynı adlandırma sürecine sahip deÄŸil, bu nedenle Herd’ün isimleri bir ay önce kabul edildi.

Yeni mineraller bulmak kafamızı karıştırıyor ve hem göktaşının ana gövdesinin nasıl oluştuğunu hem de bu mineralleri neden başka bir yerde görmediğimizi çözmek biraz zaman alacak.