Zorunlu başörtüye karşı çıkan İranlı aktivist Denizli’de gözaltına alındı

İran’da kadınlara uygulanan zorunlu başörtüsü uygulamasına karşı duruşuyla bilinen aktivist Meryem Şariatmedari, Denizli’de gözaltına alındı.

Daha önce yaptığı protestolar nedeniyle ülkesi İran’da tutuklanan 32 yaşındaki Şariatmedari’nin iade edilmesi durumunda idam edilebileceği belirtiliyor.

Denizli’de gözaltına alınması sonrası polis aracında kendi videosunu çeken ve bu görüntüleri sosyal medyada paylaşan Şariatmedari, İran’a iade edilmek üzere gözaltına alındığını kaydetti. İranlı aktivistin söz konusu paylaşımında, “İsmim sistemde yer alıyor ama kontrol etmeyi reddediyorlar. Sınır dışı edilmek üzere birkaç kişiyi alıkoydular. Bu görüntüleri paylaşmanızı istiyorum. Bana ancak bunu paylaşarak yardım edebilirsiniz. Şu anda Denizli’deyim.” dediği görülüyor.

Konuyla ilgili olarak İran asıllı Amerikalıların kurduğu Demokrasi için Ulusal Birlik isimli örgüte ait hesaptan yapılan paylaşımda, Şariatmedari’nin sınırdışı edilmekle karşı karşıya olduğu, İran’a iade edilmesi halinde idam edilebilme riski olduğu belirtildi.

Türkiye’deki kadın örgütleri de Şariatmedari’nin İran’a iade edilmemesi için sosya medya paylaşımlarına devam ediyor.

İranlı feminist hak savunucusu Şariatmedari, 2018 yılında Tahran Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği okurken, zorunlu örtünme karşıtı bir protestoya katıldığı için tutuklanmış, sokakta yüksek bir yere başörtüsüz şekilde çıktığı ve daha sonra polis tarafından itildiği görüntüler sosyal medyanın o dönemdeki gündem konusu olmuştu.