Bakanlığın son olarak Zeytinlik alanlarının talana açılmasını sağlayan Yönetmelik madde eklentisi, Zeytin üretiminde önemli bir yer alan Aydın ili ve ilçelerinde, üretici köylülere büyük darbe vuracaktır. Onbinleri bula üreticiler aşından, ekmeğinden olacaktır. Ayrıca ülkemizdeki Zeytin ve Zeytin yağı üretim kapasitesinide dibe çekecektir. Zeytinlikler bu anlamda daha çok “Kamu yararı” sağladığı için, maddenlerin kamu yararı onun çok gerisindedir. Üsteli ülkemizdeki üretilen enerji, ülke ihtiyacımızın çok çok üstünde ve bu fazlalığa rağmen, ihtiyacımız ve beslenmemiz için daha çok gerekli olan zeytiliklerin tahrip edilmesi Kamu yayarına daha çok zara verecektir. Zeytinlikler korunması ve geliştirilmesi gereken alanlardır. Bu alanlara ek yönetmelik maddeleri eklenerek, doğa düşmanı madenci patronlarına peşkeş çekilmemesi gerekmektedir. Zeytin yasasına rağmen, o yasayla oynanarak, ekler yaparak, üstüne birde “Kamu yararı” denilerek talana açılamaz. Zeytinliklerimizden uzak durun. O alanlara dokunmayın…
İlimiz bazında yapılan çalışmalarda, Zeytincilik ve zeytin ürünleri kapsamında durumu aşağıya çıkarılmıştır. Aydın Ticaret Borsasının tespitleri ile, bu yasa ile ilimiz en çok zarar görecek illerin başında gelmektedir. Buna karşı çıkmak hayati bir önemdedir. İşte farklı yıllara göre Aydın ilinin Sofralık Zeytin ve Zeytin yağı üretimindeki yeri aşağıdaki gibidir:
Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur,” Ülkemizde sofralık zeytin ağacı varlığının %9,5’i ilimizde yer almakta ve ilimiz %17,6 oranı ile ülkemiz sofralık zeytin üretimine tek başına katkı sağlamaktadır. Ülkemizde yağlık zeytin ağacı varlığının %15,2 ‘si ilimizde yer almakta olup Türkiye yağlık zeytin üretiminin %9,3’ünü ilimiz tek başına üretmektedir”
Çondur, 2020-2021 sezonunda Aydın Ticaret Borsası’nda 29.762.016 KG sofralık zeytin işlem gördüğünü ve …yağlık zeytinde ise 10.346.815 KG işlem gerçekleştiğini … belirtti.
Aydın Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem, “Toplam 154 bin hektar zeytinlik alanımız mevcut. Bu alanın büyük bir kısmı sulanmayan alanlardır. Toplam 25 milyon zeytin ağacı varlığımız var. Bu rakamlarla hem üretimde hem de alan bazında Türkiye’de birinci sıradayız.
Aydın Kulis com. sitesinden 2019 yılı Zeytin üretimi verileri:
“Türkiye İstatistik Kurumu 2019 yılı Bitkisel Üretim İstatistikleri”ne göre Aydın ilimizin Zeytincilikteki sıralamasını yansıtmaktadır.
“Ülkemizde üretilen 1 milyon 110 bin ton yağlık zeytinin %28’i (310 bin 832 ton) Aydın’da üretilmiştir. Yağlık zeytin üretiminde ikinci sırayı 141 bin 570 tonla Muğla, üçüncü sırayı ise 121 bin 500 tonla Balıkesir almıştır.
Ülkemizde üretilen 415 bin ton Sofralık Zeytinin en çok üretildiği yer ise 87 bin 749 ton ile Manisa olurken Manisa’yı 79 bin 59 ton ile Bursa izlemektedir. Aydın ise 73 bin 195 ton ile (%17,6) ile en çok sofralık zeytin üretilen üçüncü il olmuştur.”
Yukardaki verilerde de görüldüğü gibi, zeytinliklere dokunmak cinayettir. Zeytin üretiminde daha çok Kamu Yararı vardır. Zeytincilikte onbinlerce aile geçimini sağlamaktadır. Birkaç Madden patronunun kazanç sağlaması pahasına, bunca üretici mağdur edilemez. Ve ülkemizde bu yolla daha fazla dışa bağımlı hale getirilemez. Kendine yetecek Sofralık zeytin ve Zeytin yağı üretimine tam tersine daha fazla destek sağlanmalıdır. Yönetmelikler buna uygun düzenlenmelidir. Tekrarlıyoruz: Zeytinimize dokunmayınız. Zeytinlik alanlardan el çekiniz. Doğamız, yaşam alanlarımız daha fazla madenciliğin tahribatıyla harap olmasın…Bırakın Zeytinliklerimiz yüzyıllar daha yaşasınlar…
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024