Zarrab’ın kuryesinden itiraf: ‘Türk siyasiler yüzde 4 komisyon alıyordu’

Amerika BirleÅŸik Devletleri’nin (ABD) Ä°ran’a uyguladığı ambargoyu deldiÄŸi gerekçesiyle Mart 2016’ta tutuklanan Ä°ran asıllı Türk iÅŸ insanı Reza Zarrab’ın kuryesi Adem Karahan, yaklaşık 20 milyar dolarlık kara para aklama olayında “Türk hükümetinin de iÅŸin içinde” olduÄŸunu söyledi.

Courthousenews.com adlı haber sitesine ilk Ä°ngilizce röportajını veren kurye Karahan, Reza Zarrab’ın içinde bulunduÄŸu kara para ağıyla ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Eski Ä°ran CumhurbaÅŸkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Zarrab’ın planına karıştığını belirten Karahan, Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın damadı Berat Albayrak’ın Zarrab’a banka hesabı açtırdığını ve Zarrab’ın kendisine “Türk yetkililer de iÅŸin içinde. Korkulacak hiçbir ÅŸey yok” dediÄŸi iddiasında bulundu.

Karahan ayrıca, Zarrab’ın kendisine bu konuda güvence verdiÄŸini de sözlerine ekledi.

Adem Karahan, Zarrab adına çantalarda para ve altın taşıdığını, daha sonra bu işin büyüdüğünü ve ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının bu şekilde delindiğini söyledi.

“Zarrab yüzde 8 komisyonla çalışıyordu, yüzde 4’ü Türk politikacılara gidiyordu”

Adem Karahan’ın itirafları arasında en çarpıcı olanlardan bir tanesi ise “Zarrab’ın yüzde 8 komisyonla çalıştığını ve bunun yüzde 4’ünü ise Türk devlet yetkililerine verdiÄŸini” söylemesi oldu. Karahan’a göre Zarrab milyonlarca dolar parayı tek bir politikacıya verdi.

Söz konusu haberde, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın Zarrab’ın ABD’de tutuklanması sonrası ÅŸahsen devreye girdiÄŸi ve ABD BaÅŸkanı Donald Trump’tan Zarrab’ın bırakılmasını rica ettiÄŸi ifade edildi. Haberde ayrıca Halkbank eski genel müdürü Hakan Atilla’nın rolüne deÄŸinilirken, Adem Karahan’ın sürecin sadece bir kısmına vakıf olduÄŸuna dikkat çekildi.

Zarrab’ın 30 yaşına gelmeden büyük servet yaptığına değinilen haberde 2010-2015 arası en az 20 milyar dolar para transfer ettiği belirtiliyor.