Yalnızlık salgını: Hangi AB ülkesinde yaşayanlar kendini daha yalnız hissediyor? Türkiye’de durum nedir?

Avrupa Birliği’nde ve Türkiye’de yalnızlık konusunda yapılan araştırmaların sonuçlarını paylaşacağım. Yalnızlık, günümüzde giderek artan bir sosyal sorun olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Covid-19 salgını nedeniyle evlere kapanan ve sosyal ilişkileri azalan insanlar, kendilerini daha yalnız hissediyor. Peki, hangi ülkelerde ve hangi gruplarda yalnızlık daha fazla? Yalnızlık nasıl ölçülüyor ve nasıl azaltılabilir? Bu soruların cevaplarını bulmak için okumaya devam edin.

Avrupa Birliği’nde yalnızlık araştırması

Avrupa Komisyonu’nun yalnızlık üzerine yaptırdığı yeni bir araştırmaya göre, Avrupa Birliği ülkelerinde yaşayan her 10 kişiden biri zamanının çoğunu yalnız geçiriyor. Covid-19 salgını sırasında uzun süreli kapanmalar ve tecrit sonrasında Avrupa çapındaki “yalnızlık salgınını” anlamak amacıyla yapılan ankete 25 bin kişi katıldı. Yalnızlık anketine katılan Avrupalıların yüzde 13’ü çoğu zaman ya da her zaman kendilerini yalnız hissettiklerini ifade etti.

Araştırmanın sonuçlarına göre, kendini çoğu zaman veya her zaman yalnız hissedenlerin oranının yüzde 20 puanı aştığı durumlarda depresif belirtilerin sıklıkla görüldüğüne dikkat çekildi. Ülkelere göre durum nasıl? Anket sonuçlarını değerlendiren rapora göre, katılımcıların yüzde 20’sinin kendilerini yalnız hissettiklerini söylediği İrlanda, yalnızlığın en yaygın hissedildiği ülke oldu. Yalnızlık düzeyinin en düşük olduğu ülkeler ise yüzde 9-10’luk bir oranla Hollanda, Çekya, Hırvatistan ve Avusturya oldu.

Geniş aile ve arkadaş çevresinin yaygın olduğu Akdeniz ülkelerinde ise sonuçlar şaşırttı. İspanya, bu ülkeler arasında yüzde 9-10’la en az yalnızlığın hissedildiği ülke olurken, İtalya ve Portekiz’de kendini yalnız hissettiğini söyleyenlerin oranı yüzde 12-13, Fransa’da ise yüzde 14-18 oldu. Yunanistan ve komşusu Bulgaristan’da kendini yalnız hissedenlerin oranı yüzde 16-17’lere çıktı.

Yalnızlıkla nasıl başa çıkılabilir?

Rapor, kişinin yaşamının yanı sıra kültürel faktörlerin de yalnızlık konusunda önemli rol oynadığını ortaya koydu. Raporda, “Elverişli ekonomik durumların yanı sıra sosyal etkileşimlerin niceliği ve niteliği de yalnızlığın önlenmesinde kilit rol oynuyor.” denildi.

Raporda ayrıca yoğun sosyal medya kullanımının da artan yalnızlıkla bağlantılı olduğu ve internet sitelerin sıcaklık ve yüz yüze etkileşimin niteliğinden yoksun olduğu ifade edildi. Yalnızlığın gençler arasında yaşlılara göre daha yüksek olduğu tespitinde bulunan rapor, bu durumu büyük hayat olaylarının sosyal ağlarını bozma eğiliminin daha fazla olmasına ve bunun da kişiyi yalnızlığa daha yatkınlaştırmasına bağladı. Rapor, bu tespite karşın yalnızlığın yaşa göre farklı sonuçlar doğurduğunu ve yaşlılardaki yalnızlık hissinin asla ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye’de yapılmış yalnızlık çalışmaları ve sonuçları neler?

Üsküdar Üniversitesi tarafından 4. Uluslararası Yalnızlık Sempozyumu kapsamında Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı koordinasyonunda gerçekleştirilen Türkiye’de Aile ve Yalnızlık Araştırması, ilginç sonuçlarıyla dikkat çekti. Araştırma sonuçlarına göre, hem erkeklerde hem de kadınlarda yalnızlık duygusunda artış görüldü. Kadınların yüzde 40’ı, erkeklerin ise yüzde 26’sı kendini sıkça yalnız hissettiğini belirtti. Bu noktada kadınların 2019’a göre iki kat daha fazla yalnız hissetmesi dikkat çekti. Kadınlarda 2019’da yüzde 20 olan yalnızlık duygusu, 2022’de yüzde 40’a kadar ulaştı.

Araştırmada yaş arttıkça yalnızlık hissiyatının düştüğü görüldü. 18-24 yaş arasındaki gençlerin yüzde 40’ı, 55 yaş üstündeki kişilerin ise yüzde 26’sı kendini sıkça yalnız hissettiğini belirtti. Coğrafi bölgeler bazında yalnızlık hissi incelediğinde, Güneydoğu Anadolu’da ikamet edenlerin yüzde 40’ının kendini sık sık yalnız hissettiği görüldü. Araştırma sonucunu yorumlayan uzmanlar, aile içi güvenli sosyal bağların zayıflamasının yalnızlık yaşantılarının oluşmasına neden olduğunu belirtti.

Yalnızlık, insan sağlığı ve mutluluğu için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Bu nedenle, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde önlem almak gerekiyor. Yalnızlığı azaltmanın en etkili yollarından biri, sosyal destek ağlarını güçlendirmek ve insanlarla anlamlı ilişkiler kurmaktır. Ayrıca, hobiler edinmek, gönüllü faaliyetlere katılmak, hayvan beslemek gibi aktiviteler de yalnızlık duygusunu hafifletmeye yardımcı olabilir. Unutmayın, kendinizi asla yalnız hissetmemelisiniz. Çünkü siz değerlisiniz ve sevilmeyi hak ediyorsunuz.


Kaynaklar:
– Euronews Next (2023). Yalnızlık salgını: Hangi AB ülkesinde yaşayanlar kendini daha yalnız hissediyor? https://tr.euronews.com/next/2023/06/08/yalnizlik-salgini-hangi-ab-ulkesinde-yasayanlar-kendini-daha-yalniz-hissediyor
– Üsküdar Üniversitesi (2022). Kadınlar ve gençler kendini daha yaln