Veli-Der, ÇEDES projesine karşı velileri bilgilendiriyor

Öğrenci Veli DerneÄŸi (Veli-Der), Milli EÄŸitim Bakanlığı’nın (MEB) hayata geçirdiÄŸi ve birçok eleÅŸtiriye maruz kalan “Çevreme Duyarlıyım, DeÄŸerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi” (ÇEDES) projesine karşı velileri bilgilendirmek ve haklarını savunmalarını saÄŸlamak amacıyla örnek bir dilekçe hazırladı. ÇEDES projesi, MEB’in 2021-2022 eÄŸitim-öğretim yılında tüm okullarda uygulamaya baÅŸladığı bir proje olup, öğrencilerin çevre bilinci, milli ve manevi deÄŸerler, ahlaki ve insani deÄŸerler gibi konularda eÄŸitim almalarını hedefliyor. Ancak Veli-Der, projenin eÄŸitim programının içeriÄŸi, yöntemi ve uygulayıcıları konusunda ciddi endiÅŸeler taşıdığını belirtiyor.

Veli-Der’in hazırladığı dilekçede, projenin eÄŸitim programının velilerin görüşü alınmadan belirlendiÄŸi, projenin uygulayıcılarının kim olduÄŸu, hangi kurum veya kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi yapıldığı, projenin denetiminin nasıl yapılacağı gibi soruların yanıtsız kaldığı ifade ediliyor. Ayrıca dilekçede, projenin öğrencilerin kiÅŸilik geliÅŸimine, eleÅŸtirel düşünme becerilerine ve bilimsel bakış açısına katkı saÄŸlamayacağı, aksine öğrencileri tek tip düşünmeye ve belli bir ideolojiye indoktrine etmeye yönelik olduÄŸu iddia ediliyor. Veli-Der, dilekçede, projenin velilerin rızası olmadan uygulanmasının Anayasa’ya, Milli EÄŸitim Temel Kanunu’na ve Ä°nsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ne aykırı olduÄŸunu vurguluyor.

Veli-Der, dilekçesinde, projeye katılmak istemeyen velilerin bu taleplerini okul yönetimine yazılı olarak bildirmelerini tavsiye ediyor. Veli-Der’in hazırladığı örnek dilekçe şöyle:

“Sayın Okul Müdürü,

Milli EÄŸitim Bakanlığı’nın 2021-2022 eÄŸitim-öğretim yılında tüm okullarda uygulamaya baÅŸladığı “Çevreme Duyarlıyım, DeÄŸerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi” (ÇEDES) projesinin içeriÄŸi, yöntemi ve uygulayıcıları hakkında ciddi endiÅŸeler taşımaktayım. Bu proje ile çocuÄŸumun çevre bilinci, milli ve manevi deÄŸerler, ahlaki ve insani deÄŸerler gibi konularda eÄŸitim alacağı söylenmektedir. Ancak bu eÄŸitimin programının nasıl belirlendiÄŸi, kimler tarafından hazırlandığı, hangi kaynaklardan yararlanıldığı, hangi kurum veya kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi yapıldığı gibi soruların yanıtını bulamamaktayım. Ayrıca bu projenin uygulanmasının çocuÄŸumun kiÅŸilik geliÅŸimine, eleÅŸtirel düşünme becerilerine ve bilimsel bakış açısına katkı saÄŸlayacağına inanmamaktayım. Tam tersine bu projenin çocuÄŸumu tek tip düşünmeye ve belli bir ideolojiye indoktrine etmeye yönelik olduÄŸunu düşünmekteyim.

Bu nedenle çocuÄŸumun bu projeye katılmasını istememekteyim. ÇocuÄŸumun bu projeye katılmasının Anayasa’nın 42. maddesinde belirtilen “Kimse, eÄŸitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. EÄŸitim ve öğrenimin amaçları, Türk Milletinin varlığını ve bağımsızlığını, bütünlüğünü, dilini ve kültürünü korumak; milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel deÄŸerleri geliÅŸtirmek; kiÅŸiliÄŸi ve insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliÄŸine baÄŸlı, baÅŸkalarının hak ve hürriyetlerini tanıyan ve bunlara saygılı, genel ahlaka uygun olarak yetiÅŸtirmek; bilimsel düşünceye, geniÅŸ dünya görüşüne sahip, insan haklarına ve Anayasanın baÅŸlangıcındaki temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyetine karşı görev ve sorumluluklarını bilen yurttaÅŸlar olarak yetiÅŸtirmektir.” hükmüne, Milli EÄŸitim Temel Kanunu’nun 5. maddesinde belirtilen “EÄŸitimde fırsat eÅŸitliÄŸi saÄŸlanır. EÄŸitim kurumlarında öğrencilerin kabiliyetleri, ilgi ve istekleri dikkate alınarak yönlendirilmesi esastır.” ilkesine ve Ä°nsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 26. maddesinde belirtilen “Herkesin eÄŸitim hakkı vardır. EÄŸitim, en azından ilk aÅŸamalarda zorunlu ve parasızdır. Ä°lköğretim herkes için mecburidir. Teknik ve meslekî eÄŸitim herkese açık olmalıdır. Yükseköğretim bütün kabiliyet sahiplerine eÅŸit ölçülerde eriÅŸime elveriÅŸli olmalıdır. EÄŸitimin amacı insan kiÅŸiliÄŸinin tam geliÅŸmesi ve insan hakları ile temel özgürlüklerin güçlenmesine katkıda bulunmaktır. EÄŸitim insanların barış, dostluk ve özgürlük içinde bir arada yaÅŸamasını saÄŸlayacak ÅŸekilde olmalıdır. Ebeveynlerin çocuklarının alacağı eÄŸitim konusunda öncelikli hakka sahip oldukları tanınır.” hükmüne aykırı olduÄŸunu düşünmekteyim.

Bu sebeple çocuğumun bu projeye katılmasına rızam olmadığını bildirir, bu projeye katılmaması için gereken işlemlerin yapılmasını talep ederim.

Saygılarımla,

Ad-Soyad
Ä°mza