Uludağ, milli park vasfı kaldırıldı, Alan Başkanlığı’na devredildi…

Uludağ Milli Parkı, Türkiye’nin en önemli doğal ve kültürel miraslarından biridir. Bu park, zengin biyolojik çeşitliliğe, endemik bitki ve hayvan türlerine, tarihi ve arkeolojik değerlere, kış sporları ve turizm potansiyeline sahiptir. Ancak son yıllarda, Uludağ Milli Parkı’nın korunması ve sürdürülebilirliği konusunda ciddi sorunlar yaşanmaktadır.

Bunlardan biri de Uludağ Alan Başkanlığı’nın kurulmasıyla birlikte Uludağ Milli Parkı’nın yeni alan sınırlarının belirlenmesidir. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Uludağ Milli Parkı’nın yaklaşık 2 bin hektarlık bölümü ‘milli park’ statüsünden çıkarılmıştır. Bu bölüm, daha önce 1. ve 2. derece doğal sit alanı olarak koruma altındaydı. Şimdi ise bu alanlar, Uludağ Alan Başkanlığı’nın yetki ve sorumluluğuna verilmiştir.

Peki, neden böyle bir karar alındı? Bu kararın arkasında ne gibi amaçlar ve çıkarlar var? Bu soruların cevapları henüz net değil. Ancak bazı iddialara göre, bu kararın alınmasında Uludağ’da yapılması planlanan yeni otel, kayak merkezi, teleferik gibi turistik tesislerin etkisi olduğu ileri sürülmektedir. Bu tesislerin yapılması için Uludağ Milli Parkı’nın koruma statüsünün düşürülmesi gerektiği savunulmaktadır.

Bu kararın ne gibi sonuçları olacağı henüz bilinmemektedir. Ancak çevre örgütleri ve uzmanlar, bu kararın Uludağ Milli Parkı’nın ekolojik dengesini bozacağı, doğal ve kültürel değerlerinin zarar göreceği, kentsel dönüşüm ve yapılaşma baskısına maruz kalacağı yönünde endişelerini dile getirmektedirler. Bu kararın hukuki dayanağı ve bilimsel gerekçesi de sorgulanmaktadır.