Türk hakimler Almanya’ya iltica başvurusunda bulundu

Alman basınında yer alan bilgilere göre, Türkiye’deki darbe girişiminin ardından yüzlerce kamu görevlisi Almanya’ya iltica başvurusunda bulundu. Haberde, bunlar arasında çok sayıda hâkimin de bulunduğu öne sürüldü.

Alman Der Spiegel dergisinin, Federal Göç ve Mülteciler Dairesi’nden (BAMF) aldığı bilgilere göre, Türkiye’deki 15 Temmuz darbe giriÅŸiminin ardından yüzlerce kamu görevlisi Almanya’ya iltica baÅŸvurusunda bulundu.

‘TÃœRKÄ°YE’DEN GELENLERE YÖNELÄ°K UYGULAMALAR GÖZDEN GEÇİRÄ°LDÄ°’

Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığına göre haberde, geçen Pazar günü yapılan referanduma kadar bu iltica baÅŸvuruları hakkında karar verilmediÄŸi ancak yakında baÅŸvurular hakkındaki ilk kararların alınacağı iddia edildi. Derginin haberinde, DışiÅŸleri Bakanlığı’nın Türkiye’deki kaygı verici duruma iliÅŸkin deÄŸerlendirmeleri ışığında Göç ve Mülteciler Dairesi’nin Türkiye’den gelenlere yönelik uygulamaları gözden geçirdiÄŸi vurgulandı.

‘GEÇEN YILKÄ° BAÅžVURULARIN YÃœZDE 10’UNDAN AZI KABUL EDÄ°LDÄ°’

Haberde 2016 ve 2017 yıllarında yaklaşık 7 bin Türk’ün Almanya’ya iltica baÅŸvurusunda bulunduÄŸu kaydedildi. Ancak geçen yıl Türkiye’den yapılan iltica baÅŸvurularının yüzde 10’dan azı kabul edildi. Der Spiegel’in Göç ve Mülteciler Dairesi yetkililerinden aldığı bilgilere göre, önümüzdeki dönemde iltica baÅŸvurusu kabul edilen Türklerin sayısının artacağı, Türkiye’de idam cezasının geri getirilmesi halinde bu sayının daha da yükseleceÄŸi tahmin ediliyor.

‘HAKÄ°MLER AÄ°HM’E BAÅžVURMAYI PLANLIYOR’

Der Spiegel’e göre, Almanya’ya iltica etmek isteyenler arasında, Türkiye’de siyasi takibata uÄŸrayan hâkimler de bulunuyor. Ä°ki hâkimin yaÅŸadıklarına yer verilen habere göre, söz konusu yargıçlar Türk hükümetinin darbe giriÅŸiminde sorumlu tuttuÄŸu Gülen yapılanması ile baÄŸlantısı olduÄŸunu reddediyor. Haberde, söz konusu hâkimlerin kendilerine yönelik suçlamayı hâlâ bilmediÄŸi iddia ediliyor. Darbe giriÅŸimi sonrasında görevden uzaklaÅŸtırılan yargıç ve savcılar arasında bulunan hâkimler, Avrupa Ä°nsan Hakları Mahkemesi’ne (AÄ°HM) baÅŸvurmayı planlıyor.