Tunceli’de ölümlü trafik kazası olmuyor, neden?

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik EÄŸitim ve AraÅŸtırma Dairesi BaÅŸkanlığı’nca 2017 Ocak- Eylül döneminde meydana gelen trafik kazalarıyla ilgili bilanço açıklanırken, Türkiye’de en çok ölümlü kaza Ä°stanbul’da yaÅŸanırken, Tunceli’de ölümlü trafik kazası meydana gelmedi. Bu yılın Ocak-Eylül döneminde meydana gelen 306 bin 813 kazada, 2 bin 722 kiÅŸi olay yerinde hayatını kaybetti. Yetkililer, Tunceli’de ölümlü kaza olmamasının nedenini sürücülerin eÄŸitimli ve duyarlı olmasına baÄŸladı.

Tunceli Emniyet Müdürlüğü Trafik Åžube Müdürü Ä°smail Çelik, Tunceli’deki sürücülerin ve halkın trafik kurallarına uyma konusunda çok duyarlı olduklarını ve eÄŸitimli bir toplum olduÄŸu için herkesin birbirini denetlediÄŸini, bu nedenle trafik kazası oranının Türkiye ortalamasının altında olduÄŸunu söyledi. Tunceli’de 10 aylık dönemde hiç ölümlü trafik kazasının yaÅŸanmamasının örnek olduÄŸunu anlatan Çelik, “BaÅŸta İçiÅŸleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun trafik güvenliÄŸine vermiÅŸ olduÄŸu öneme binaen Emniyet Genel Müdürlüğümüz’ün talimatlarıyla yapılan uygulamalar ve Tunceli Valimiz Sayın Tuncay Sonel’in, Emniyet Müdürümüzün bu konu üzerinde hassasiyetle durması, ilimizde vatandaÅŸların eÄŸitim düzeyinin yüksek olması, kurallara uyması, ekiplerimizin aralıksız yapmış olduÄŸu uygulamalar, ayrıca Tunceli halkımızın bu konuda göstermiÅŸ olduÄŸu duyarlılık, gerek belediye baÅŸkanlığı, gerekse karayolları ÅŸube ÅŸefliÄŸi ile yapılan koordineli çalışmalar neticesinde 2017 yılı ilk 10 aylık dönemde Tunceli ilimizde ölümlü kaza meydana gelmemiÅŸtir. Bu konuyla ilgili sivil toplum kuruluÅŸlarıyla ortak eÄŸitim ve bilinçlendirme toplantılarımız, trafik tanzim ve düzeniyle ilgili uygulamalarımız devam edecektir. Ayrıca burada göstermiÅŸ oldukları duyarlılıktan dolayı da Tunceli halkımıza teÅŸekkür ederiz. Gerçekten çok bilinçli ve eÄŸitimli bir halk herkes trafik kurallarına uyuyor ben bunu eÄŸitime baÄŸlıyorum. Her konuda kendilerini yetiÅŸtirip kurallara uyuyor, böyle olunca da kaza oranı giderek düşüyor” dedi.

“TUNCELÄ°’DE ÖLÃœMLÃœ KAZA YAÅžANMAMASININ NEDENÄ° HALKIN EĞİTÄ°MLÄ° OLMASI”

Tunceli’de son 10 aylık zaman içerisinde 71 trafik kazasının meydana geldiÄŸini anlatan Çelik, “Elimizdeki son istatistiklere göre Tunceli’de son 10 aylık dönemde 71 trafik kazası yaÅŸanmış, bu kazalar sonucunda 137 vatandaşımız hafif yaralanmıştır” diye konuÅŸtu.

Görüştüğümüz birçok sürücü ve vatandaÅŸ Tunceli’de trafik kazası oranının düşük olması ve 10 aylık dönemde ölümlü trafik kazasının yaÅŸanmamasını eÄŸitimli toplumdan kaynaklandığını savundu. Tuncelili Celal Karögöz, çocuk, genç, yaÅŸlı herkesin Tunceli’de duyarlı ve eÄŸitimli olduÄŸunu belirterek, “Ölümlü kaza niye yaÅŸanmıyor? Onu söyleyeyim. Birincisi Tunceli insanının eÄŸitim düzeyinin yükselmesi ve burada gelecek sorumluluklarını yerine getirmeleri. Kazalarda aşırı hız yapmamaları, trafik levhalarına, kurallarına uyma ana sebeptir. Ä°kincisi, burada yapılan trafik ışıklandırmaları, çarşı merkezinde özellikle ölümlü kazanın yaÅŸanacağı yerlerde yapılan trafik ışıklamaları bu kazaların önüne geçti. Bunun dışında çok fazla kontrol de yok. Aslında insanların bilinci kendi yerinde” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Trafik uygulaması yapılan noktada polis ekiplerinin yaptığı kontrollerde durdurulan aracın kadın sürücüsü Bahar Yıldız, trafik kurallarına herkesin uyduğunu ve kadınların trafikte hiç zorlanmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“DiÄŸer ÅŸehirlerde, özellikle kadın sürücüleri sıkıştırıyorlar. Yani bayan olduÄŸun için genel bir sıkıştırma var insanlarda. Zaten öyle bir göz de var, ‘kesin bayandır yanlış yapar ‘ diye bir algı var insanlarda. Ama Tunceli’de herkes eÅŸit, kadın-erkek sürücü farketmiyor. Hatta kadın sürücüye karşı daha nazik bir davranış söz konusu. Hiçbir sıkıntı yaÅŸamadan kurallara uyarak, Tunceli’de araç kullanabiliyorum.”
Kadın sürücü Kumru Koçak da, Tunceli’deki eÄŸitim seviyesinin yüksek olmasından kaynaklı, insanların trafik kurallarına uyduÄŸu için ölümlü kazaların yaÅŸanmadığını belirterek, araç kullanırken, hiç sıkıntı yaÅŸamadığını anlattı.