Time dergisinden Canan KaftancıoÄŸlu yorumu: ‘Muhalefetin diÅŸli kurmay baÅŸkanı’

Haftalık Time dergisinin son sayısında CHP Ä°stanbul Ä°l BaÅŸkanı Canan KaftancıoÄŸlu’yla yapılan bir röportaj ve onunla ilgili kapsamlı bir deÄŸerlendirme yer aldı. Derginin Orta DoÄŸu muhabiri Joseph Hincks’in imzasını taşıyan haberde, muhalif Rus lider Aleksey Navalni ile kıyaslanan KaftancıoÄŸlu için “Muhalefetin diÅŸli kurmay baÅŸkanı” denildi.

Joseph Hicks, “önümüzdeki günler ya da haftalar içerisinde hakkındaki 10 yıla yakın hapis cezasının kesinleÅŸmesiyle cezaevine girmeyi bekliyor” dediÄŸi KaftancıoÄŸlu’nu şöyle tanıtıyor:

“KaftancıoÄŸlu Türkiye siyasetinde alışılmadık, yeni bir ÅŸeyi temsil ediyor: Muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi’nin eski tüfeklerine kafa tutmaktan ya da ülkesinde marjinalleÅŸtirilenlerden yana tavır almaktan korkmayan seküler ve solcu bir kadın. Ä°stanbul’daki parti örgütünün başı olarak (2019 yerel seçimlerinde) CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın yıllardır aldığı en büyük seçim yenilgisinde hayati bir rol oynadı. 49 yaşındaki politikacı ÅŸimdi CumhurbaÅŸkanı’nın ilgi odağında.”

Hicks, ekibiyle birlikte “Ä°stanbul seçimlerini iki kez kazanmak zorunda kalan” KaftancıoÄŸlu hakkında 8 yıl önce attığı tweetlere dayanılarak açılan davada “terör propagandası” ve “CumhurbaÅŸkanı’na hakaret” suçlamalarıyla neredeyse 10 yıl hapis cezasına hükmedildiÄŸini hatırlatıyor.

KaftancıoÄŸlu’nu Navalni’ye benzetti

Uzmanların bunu “Türkiye’de yargının ErdoÄŸan’ın ÅŸahsi iktidarının bir aracı olduÄŸunun yeni bir kanıtı” olarak deÄŸerlendirdiklerini kaydeden Hicks, siyasi muarızları hapsetmenin “güçlü adamın” siyasi taktiklerinin vazgeçilmez bir parçası olduÄŸunu yazıyor.

15 Temmuz 2016’daki darbe giriÅŸiminden sonra ülkede binlerce akademisyen, ordu mensubu ve gazeteci hakkında çok kapsamlı terörle mücadele yasalarına dayanılarak davalar açıldığını kaydediyor, aynı yıl “ErdoÄŸan’ın cumhurbaÅŸkanlığını engelleme” sözü veren dönemin HDP EÅŸ BaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ’ın da tutuklandığını hatırlatıyor.

Hicks’in daha sonra KaftancıoÄŸlu ile Rus muhalif Aleksey Navalni ve Belarus muhalif Maria Kolesnikova arasında paralellik kurduÄŸu satırları ise şöyle:

“Fakat ana muhalefet partisinin önde gelen bir mensubunun hapse gönderilmesi uzmanlara göre yeni ve daha yüksek bir eÅŸik. (…) Siyasi muarızları hapse atmak güçlü adamın yönetme rehberinin en önemli bileÅŸenlerinden biri. Rusya’da Aleksey Navalni ve Belarus’da Maria Kolesnikova gibi KaftancıoÄŸlu muhalefetin, Türkiye’nin geleneksel kimlik politikalarına ebeveynlerinden çok daha az baÄŸlı olan Y ve Z kuÅŸağını kendisine çekebilmesi açısından kilit öneme sahip bir isim. ABD politikasında ona doÄŸrudan denk düşen bir isim yok ama Georgia eyaletindeki Demokrat seçim kampanyasını yürüten Stacy Abrams yakın bir örnek olabilir.”

Hicks Washington merkezli Project on Middle East Democracy adlı düşünce kuruluÅŸunun Türkiye masası baÅŸkanı Merve TahiroÄŸlu’nun sözleriyle KaftancıoÄŸlu’nun “Kıvrak bir stratejist, diÅŸli bir kurmay baÅŸkanına benzetilebilecek, bir çok önemli karara imza atan güçlü bir kadın” olduÄŸunu aktarıyor.

2023: ‘AKP ilk kez yenilgi ihtimaliyle yüzyüze’

Time muhabiri Hicks, bütün bunların tam da CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın desteÄŸinin gerilediÄŸi ve AKP’nin yaklaÅŸan 2023 seçimlerinde, 2002’de iktidara geldiÄŸinden bu yana ilk kez yenilgi ihtimaliyle karşı karşıya gelebileceÄŸi anlamına geldiÄŸi bir dönemde yaÅŸandığını yazıyor.

CumhurbaÅŸkanının “salgınla mücadele, ekonominin içine düştüğü kaos ve Türk askerini bir çok cepheye birden sürme” gibi konularda eleÅŸtirilerle karşı karşıya olduÄŸunu yazan Hicks, bunlara ek olarak ABD’nin geçen yıl Rusya’dan aldığı S-400 füzeleri nedeniyle Türkiye’ye yaptırım kararı aldığını da hatırlatıyor ve Avrupa BirliÄŸi, DoÄŸu Akdeniz’deki tartışmalı sularda petrol ve gaz arama hamlesinden dolayı yaptırım uygulamaya karar verirse bunun da mali sıkışıklığı artıracağını kaydediyor.

ABD’de bu yıl göreve baÅŸlayan BaÅŸkan Biden’ın Türkiye’ye insan hakları konusunda çok daha sert bir tavır alacağının iÅŸaretlerini verdiÄŸini, resmen açıklama yapmasalar bile KaftancıoÄŸlu’na ne olacağını yakından izleyeceklerini ekliyor.

Matrix’deki Trinity’ye benzetiliyor

Bir zamanlar doÄŸup büyüdüğü KasımpaÅŸa’da limonata ve simit satan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın bugün Ankara’da 1100 odalı bir sarayda yaÅŸadığını, Marmaris kıyılarında 85 milyon dolara yeni bir saray inÅŸa edildiÄŸini yazan Hicks; buna karşılık AKP’ye neredeyse 20 yıl iktidarı garantileyen ekonomik büyümenin 2018’den bu yana bir gerilemeye dönüştüğünü kaydediyor.

Sorunun döviz kriziyle de şiddetlendiğini yazan Time muhabiri 2018 yılı başında 3,77 lira olan doların 2020 Kasım ayında 8,6 liraya kadar çıktığını yazıyor.

KaftancıoÄŸlu’nun da tıpkı ErdoÄŸan gibi mütevazı bir ailenin çocuÄŸu olarak 1980’lerde Ordu’da büyüdüğünü yazan Hicks, onun Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün temelini attığı devlet kurumları sayesinde üniversiteye gidebildiÄŸini kaydetmiÅŸ.

Adli tıp eÄŸitimi gören KaftancıoÄŸlu’nun üniversite yıllarında hükümetin üniversitelerdeki başörtüsü yasağını protesto edenler arasında olduÄŸunu, tezini Ä°nsan Hakları DerneÄŸi tarafından kayıtları tutulan kayıplar ve iÅŸkence vakaları üzerine yazdığını, daha sonra gazeteci olan babası aşırı saÄŸcılar tarafından öldürülmüş bir doktorla evlendiÄŸini ekliyor.

Motosiklet kullanan KaftancıoÄŸlu’nun bunu “belki de kadınların nasıl davranması gerektiÄŸine iliÅŸkin kalıplara bilinçaltı bir tepkiydi” diye yorumladığını aktarıyor.

Destekçilerinin Matrix filmindeki kadın kahramana benzerliğinden dolayı ona Trinity dediklerini de söyleyen Hicks, bu lakabın onun hakkındaki marjinalize edilen kesimlerin savunucusu bir feminist imajını da yansıttığını kaydediyor.

Buna karşılık KaftancıoÄŸlu’nun klasik CHP parti çizgisinin dışında tavırları da olduÄŸunu hatırlattığında kendisine “CHP içindeki görüş farklılıkları kamuoyunda dağınıklık olarak görülebiliyor. Ama bu görüş farklılıkları aslında partimizin zenginliÄŸini yansıtıyor” dediÄŸini aktarıyor.

Hakkındaki dava ve hüküm

KaftancıoÄŸlu hakkında 2019 yılının Mayıs ayında Ä°stanbul belediye baÅŸkanlığı için yapılan ilk seçimden sonra, yıllar önce yaptığı sosyal medya paylaşımları nedeniyle 17 yıl hapis istemiyle dava açıldığı, ve CHP adayı Ekrem Ä°mamoÄŸlu’nun yapılan ikinci seçimi de açık arayla kazanmasından sonra Eylül ayında mahkemenin, hakkında -itiraz yolu açık olmak üzere- 9 yıl 8 ay hapis cezasına hükmettiÄŸi hatırlatılıyor.

KaftancıoÄŸlu’nun 2020’de yaptığı itirazın sonucunun bir kaç hafta içinde açıklanması beklenirken, her an cezaevine gönderilebileceÄŸi kaydediliyor.

‘Daha güçlü çıkacağım’

Time muhabirine göre Canan KaftancıoÄŸlu, “hapse giriÅŸi yaklaşırken” davasına baÄŸlılığını sürdürüyor:

“DoÄŸum günü 3 Åžubat’ta sabaha karşı Ä°stanbul ÇaÄŸlayan Adliyesi önünde BoÄŸaziçi Ãœniversitesi’ne rektör atanması nedeniyle yapılan gösterilerde gözaltına alınanların bırakılmasını bekliyordu.”

ErdoÄŸan’ın protestolara katılan öğrencilere “tipik düşmanca yaklaşımıyla”, “Siz öğrenci misiniz, terörist misiniz?” diye seslendiÄŸini söyleyen Time muhabiri KaftancıoÄŸlu’nun ise öğrencilere ilk destek verenler arasında olduÄŸunu yazıyor.

İçiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu’nun KaftancıoÄŸlu hakkında Ocak ayında sarfettiÄŸi “…terör örgütlerinin soytarısıdır. CHP Ä°stanbul Ä°l BaÅŸkanı DHKP-C, PKK/KCK ve MLKP Terör Örgütlerinin elemanıdır” sözlerini hatırlatan Hicks, muhalif politikacının CumhurbaÅŸkanı ve İçiÅŸleri Bakanı’na hakkındaki sözlerinden dolayı tazminat davası açtığını da ekliyor.

Hicks yazısını, “EÄŸer önümüzdeki haftalarda hapse girerse, KaftancıoÄŸlu içerideki zamanını yeni bir dil öğrenerek ya da belki yeni bir üniversite eÄŸitimi yaparak geçireceÄŸini söylüyor. Sigarasını küllükte söndürürken her halükarda ‘Daha güçlü çıkacağım’ diyor. Bu arada marjinalize edilenlerin özellikle de kadınların eÅŸitlik mücadelesine güveniyor. ‘Tek adama karşı en güçlü ilacın çok sayıda kadının örgütlülüğü olduÄŸunu biliyorum’ diyor” diye noktalamış.