On The Future (Gelecek üzerine) isimli son kitabında insan türünün geleceÄŸinin tehdit altında olduÄŸunu iddia eden Ä°ngiltere’nin en saygın astrofizikçilerden Martin Rees, insan beyninin elektronik cihazlara yüklenmesinin gerçekleÅŸmesi durumunda pek çok felsefi sorunun bizi beklediÄŸini söyledi.
Kitabında üzerinde durduÄŸu yeni teknolojilerle ilgili NBC’nin sorularını yanıtlayan Rees, yeni teknolojilerin mahremiyet ve özgürlükle güvenlik arasında bir gerilimi ortaya çıkardığını savundu.
Kendisini hangi teknolojilerin daha fazla endiÅŸelendirdiÄŸini, insan soyunun devamına iliÅŸkin tespitlerini ve dünyanın, sonunda, “insan sonrası evrim” aÅŸamasına gireceÄŸini öngördüğünü aktardı.
Kitabında insanoÄŸlunun önümüzdeki yüzyılda karşılaÅŸabileceÄŸi varoluÅŸsal tehditleri öngören Rees’e göre siber saldırılardan biyoteknolojideki geliÅŸmelere, yapay zekadan, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸine kadar pek çok teknolojik hamle insanlığı dünya tarihinde kritik bir kavÅŸaÄŸa ulaÅŸtırdı.
Yeni teknolojiler baş edebileceğimizden emin olamadığımız hızla ilerliyor
2003 yılında yazdığı Son Saatimiz (Our Final Hour) kitabında insanlığın 21’inci yüzyılda varlığını sürdürmesine yüzde 50 ÅŸans tanıyan Rees bugün biraz daha farklı düşünüyor.
Yeni teknolojilerin baş edebileceğimizden emin olmadığımız bir hızla ilerlediğini savunan Rees, küresel ısınma ve nüfus artışı karşısında gıda üretiminin yetersiz kalacak olması dışında bugün, yeni teknolojilerin olanca gösterişi ve cazibesine karşın bazı riskler içerdiği görüşünde:
“ÖrneÄŸin biyoteknoloji, harika. Daha fazla gıda üretimi, saÄŸlık alanında ilerlemeler, hastalıklarla mücadelede yeni imkanlar sunuyor ancak bir yandan da etik olarak kabul edilemeyecek bir yoldan, insan ve hayvanın doÄŸasını deÄŸiÅŸtirebiliyor.
“Yeni teknolojiler mahremiyet ve özgürlükle güvenlik arasında gerilime yol açıyor”
Rees’i en çok endiÅŸelendiren geliÅŸmeler ise siber teknoloji ve biyoteknoloji alanlarında.
“Siber teknoloji ve biyoteknoloji, sadece birkaç insanla uygulanabilir. Atom bombası yapmak gibi devasa tesisler gerektirmiyor. Bu büyük bir sorun çünkü kullanım koÅŸullarını dünya genelinde belirlemek ve düzen altına almak çok zor.
Ayrıca bu riskleri minimize etmek zorunda kalmak beraberinde mahremiyet ve özgürlükle güvenlik arasında bir gerilime de iÅŸaret ediyor.”
“Ä°nsan sonrası evrim yeni bir kavram”
“Ä°nsan sonrası evrim temel olarak yeni, Darvinist doÄŸal seleksiyondaki gibi olmayan bir evrim.
İnsandan çok daha gelişmiş türler tasarlayabileceğimiz bir seküler zeka yaratımı. Yeni türlerin yaratılmasında Darvinist evrim teorisinde öngörülen birkaç bin yüzyıldan ziyade sadece birkaç yüzyıl içinde olabilir bu.
Kilit soru yeni insan türünün organik zekayla buluşturulması, ete kemiğe bürünmesi ve elektronik olması. Bu olursa biz hala insan olarak değerlendirilebilecek miyiz?
İnsanlar günün birinde insan beynini elektronik cihazlara yükleyebileceğimizi düşünüyor. Soru şu: Bu gerçekten hala aynı insan mı olacak? Eğer beyninizin yüklenmiş olduğu söylendiğinde, ortadan kaldırılmaktan mutlu olacak mısınız? Ya da örneğin, pek çok kopyanız üretilirse ne düşneceksiniz kişiliğiniz, kimliğiniz ne olacak?
Bir soru da ÅŸuur meselesi. Bilinç. Çünkü biliyoruz ki bizi özel kılan sadece zeka gerektiren iÅŸleri yapabiliyor oluÅŸumuz deÄŸil, ayrıca bilinçli oluÅŸumuz. Hislere, duygulara sahip oluÅŸumuz.”
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024