İş mülakatlarında ayrımcılığı önlemek için robot kullanıldı

Yapay zeka teknolojisi ve robotlar son yıllarda günlük hayatımızın bir parçası haline geldi. Artık hayatımızı kolaylaştıran, zaman ve para tasarrufuna yardım eden bu yenilikler şimdi de iş ararken karşımıza çıkıyor.

Ä°sveç’in baÅŸkenti Stockholm’ün 40 kilometre kuzeyinde yer alan Upplands-Bro Belediyesi’nde artık iÅŸe alımlarda, mülakatlar geliÅŸtirilen özel robotlarla yapılıyor. KTH Kraliyet Teknoloji Enstitüsü’nde geliÅŸtirilen robotun yapılış amacıysa iÅŸe alımlarda her baÅŸvuran kiÅŸinin eÅŸit ÅŸartlarda deÄŸerlendirilmesi.

Upplands-Bro Belediyesi Ä°nsan Kaynakları Müdüresi Havva Ä°lhan, Tengai’nin asıl hedefinin ‘iÅŸe alım prosedürünün ilk aÅŸamasında insan faktörünü ortadan kaldırmak’ olduÄŸunu belirterek “Kurumlar arasında ayrımcılığa yer vermeden yapılan iÅŸ mülakatları giderek daha da popüler hale geliyor. Bu fikri daha da ilerletmek istiyoruz.” diyor.

Tengai adlı robot Furhat Robotics tarafından geliÅŸtirildi. Upplands-Bro Belediyesi iÅŸe alımlarda daha önceden anonim baÅŸvuru-özgeçmiÅŸ (CV) uygulamaları üzerinde çalışmış. Kurum bu özelliÄŸiyle Ä°sveç’te iÅŸe alımlarda robot kullanan ilk belediye olma özelliÄŸini taşıyor. Tengai robotunun geliÅŸtirilmesine iÅŸ bulma firması TNG de katkı saÄŸlıyor.

Havva Ä°lhan iÅŸe alımlarda dış görünüş, cinsiyet ya da ırk gibi dış faktörleri ortadan kaldırmak istediklerini belirterek, “Tek bilmek istediÄŸimiz ÅŸey adayın yetenekleri. Aile iliÅŸkileri, hobi ve yaÅŸ gibi maddi olmayan özelliklerin iÅŸe alınmayı hak eden kiÅŸilerde ön yargı oluÅŸturmasını istemiyoruz.” diyor.

Robot Devrim’i: Ä°sveç Makineler Çağında adlı kitabın yazarı Stefan Fölster, eserinde robotların toplumdaki ayrımcılığın önüne geçilebilmesi için kullanılması gerektiÄŸine yer verirken, uzun vadede bu uygulamanın henüz netlik kazanmadığını söylüyor. Fölster konuyla ilgili olarak, “Özellikle binlerce baÅŸvurunun yapıldığı büyük ÅŸirketler için bu çok yararlı bir uygulama. Ancak 5 kiÅŸinin çalıştığı bir yerde iÅŸe alım yapılacaksa, o zaman isteÄŸe baÄŸlı olarak daha eÄŸlenceli biri seçilebilir.” diyor.

GeliÅŸmiÅŸ bir algoritmaya sahip olan ve 40 farklı dil seçeneÄŸinde hizmet verebilen Tengai, Upplands-Bro Belediyesi’nde bir nevi sanal koordinatör görevi üstlenecek. Kurum ileride açılacak pozisyonlar için robotun kullanılıp kullanmayacağınaysa henüz karar vermiÅŸ deÄŸil.