Tarihin en büyük güneş tutulmasına günler kaldı

Ulusal Güneş Gözlemevi, 21 Ağustos’ta tarihin en büyük güneş tutulmasının gerçekleşeceğini açıkladı.

Bilim insanlarının “Tarihin en büyüğü olacak” dediÄŸi güneÅŸ tutulmasına az bir süre kaldı. 21 AÄŸustos’ta yaklaşık 90 dakika sürecek olan tutulma sayesinde bir ilk yaÅŸanacak. GüneÅŸin yüzölçümü ilk kez gerçek deÄŸerine yakın olarak hesaplanabilecek. Tam tutulma en iyi ABD’den izlenebilecekken, Türkiye’den de kısmen görülebilecek.

Ä°ngiltere merkezli gözlemevinde görevli bilim insanlarının ‘tarihin en büyüğü’ olarak tanımladığı güneÅŸ tutulması sırasında, Ay, yaklaşık 90 dakika boyunca GüneÅŸ’in önünde kalacak. Sadece ABD’den izlenebilecek tam tutulma, DKIST teleskopu ile de ölçümlenecek.

Bilim insanları yaptıkları araÅŸtırma sonucunda, GüneÅŸ’in yarıçapının daha önce hesaplandığından çok daha büyük olduÄŸuna dair bir araÅŸtırma ortaya koydu.
Bilimsel çalışmanın sonuçları 21 AÄŸustos’ta ABD’den izlenebilecek “tam GüneÅŸ tutulması” esnasında ispatlanacak. Buna göre neredeyse tam 200 yıldır eksik hesaplanan GüneÅŸ’in yüzölçümü ilk defa gerçek deÄŸerlerine yakın olarak ölçülecek.

Alman astronom Arthur Auwers, 1891 yılında tarihta GüneÅŸ’in boyutunu ilk kez tahmin eden kiÅŸi olarak tarihe geçti. Auwers, Yıldız’ın fotosferindeki çıplak gözle görülebilen dalgalanmaları baz alarak GüneÅŸ’in yarıçapını 696 bin kilometre olarak hesaplamıştı.

Alman astronomun modellemesi 2015 yılana kadar kullanıldı. Bu tarihte Uluslararası Astronomi BirliÄŸi, GüneÅŸ’i izleyen uyduları baz alarak, Yıldız’ın yarıçapını 695 bin 700 kilometre olarak yeniden hesapladı.

Google Maps için, GüneÅŸ ve Ay tutulmalarını detaylı olarak modelleyen araÅŸtırmacı Xavier Jubier, gözlemlerinin GüneÅŸ’in daha önce düşünülenden büyük olduÄŸunu ortaya koyduÄŸunu söyledi. NASA’dan araÅŸtırmacı Ernie Wright da yaptığı araÅŸtırmanın sonuçlarından yola çıkarak Jubier ile aynı fikirde olduÄŸunu açıkladı.