Araştırma ortaya koydu: Türk halkının yüzde 86,6’sı yılbaşını evde geçirecek

Türkiye genelinde bin 100 kiÅŸinin katılımıyla yapılan araÅŸtırmada, Türk halkının yüzde 56,8’inin yılbaşı kutlaması yapmayacağı ortaya çıktı.

Areda Survey tarafından 26-29 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırmaya göre, yılbaşı kutlaması yapacağını belirtenlerin oranı ise yüzde 43,2 oldu.

Yılbaşı kutlayanların yüzde 86,6’sı evinde kutlayacak

Yılbaşı kutlaması yapacağını belirtenlerin yüzde 86,6’sı yılbaşını evinde geçireceÄŸini ifade etti. Dışarıda kutlayacağını ifade edenler ise yüzde 13,4 oranında durumda.

Yılbaşı kutlaması yapacakların yüzde 61,5’i yanında ailesinin olmasını istiyor

Yılbaşı kutlaması yapacakların yüzde 61,5’i yanında ailesinin olmasını istiyor. Yüzde 25,4’ü yılbaşını akrabalarıyla birlikte karşılamayı düşünürken, yüzde 5,7’si sevgilisi/arkadaÅŸ grubu ile kutlamayı tercih ediyor. Yüzde 4,3’ü yalnızca arkadaÅŸlarıyla birlikte, yüzde 2,6’sı da sadece sevgilisiyle, yüzde 0,4’ü ise tek başına kutlayacağını belirtiyor.

Yılbaşında en çok TV’de eÄŸlence programları izleniyor

Evinde kutlayanların yüzde 55’i, yılbaşı akÅŸamını TV’de eÄŸlence programları izleyerek geçireceÄŸini ifade ediyor. Yılbaşını sevdikleriyle sohbet ederek geçirmeyi planlayanlar yüzde 31,5 oranına sahipken, oyun oynayarak kutlayacaklar ise yüzde 12,2. En az tercih edilen etkinlikler arasında yüzde 1,1 ile film/dizi izleyecekler, yüzde 0,2 ile uyuyarak girecekler bulunuyor.

Yılbaşında hediyeleşme geleneği yaygın

Yılbaşında hediyeleÅŸme geleneÄŸinin Türkiye’deki iz düşümü ise ÅŸu ÅŸekilde; yılbaşı kutlayanların yüzde 68,2’si yılbaşında hediyeleÅŸtiÄŸini belirtirken, yüzde 31,8’i ise bugüne özel bir hediyeleÅŸme gerçekleÅŸtirmediklerini söylüyor.

Yılbaşı sofrasında tavuk tercih ediliyor

AraÅŸtırma sonuçlarına göre yılbaşı kutlayanların sofralarını yüzde 51,2 ile tavuk süslüyor. DiÄŸer seçenekler ise sırasıyla ÅŸu ÅŸekilde; yüzde 38,9’u et, yüzde 5,5’i balık, yüzde 4,3’ü ise hindi.

Türk halkının yılbaşı sofrasındaki favori tatlısı pasta

AraÅŸtırmaya göre, Türk halkının yılbaşı sofrasındaki favori tatlısı yüzde 41,8 ile pasta. Pastayı yüzde 28,2 ile kabak tatlısı takip ederken, geleneksel Türk tatlılarından biri olan baklava ise yüzde 20,8 ile sofralardaki yerini alıyor. Ayrıca katılımcıların yüzde 7,4’ü kuru pasta derken, yüzde 1,8’i de sofrasında helvayı tercih ediyor.

Areda Survey, yemek ve tatlıların yanında katılımcılara favori yılbaşı atıştırmalığını da sordu. Araştırma sonuçlarında yüzde 64,7 ile kuruyemiş ilk sırada yer alıyor. Yüzde 18,4 ile cips ikinci, yüzde 16,9 ile patlamış mısır üçüncü sırada tercih ediliyor.

Yeni yıldan en çok sağlık, huzur ve para bekleniyor

Yeni yıldan beklentilerin de sorulduÄŸu araÅŸtırmaya göre, Türk halkının yüzde 48,1’i saÄŸlık, yüzde 33,9’u huzur ve yüzde 28,7’si para istiyor.

Yılbaşı denince akla ilk gelen yılbaşı ağacı

Yılbaşı denince akla gelenlerde ilk sırada yüzde 43,4 ile yılbaşı ağacı yer alıyor. Diğer akla gelenler ise sırasıyla; yüzde 28,4 ile milli piyango, yüzde 21,7 ile Noel Baba, yüzde 13,7 ile kuruyemiş, yüzde 12,6 ile kırımızı/yeşil renkleri, yüzde 12,5 ile hindi, yüzde 7,2 ile kar küresi, yüzde 6,3 ile kokina, yüzde 2,3 ile yılbaşı indirimleri, yüzde 0,8 ile yapay kar ve yüzde 0,1 ile de kurabiye canavarı.