Sudan’da ölen sivillerin sayısı 270’i aştı

Sudan’da cumartesi gününden bu yana devam eden çatışmalarda 270’ten fazla sivilin hayatını kaybettiği, ancak ölü sayısının daha yüksek olabileceği bildirildi.

Hartum’daki Batılı Büyükelçilikler, başkentte elektrik olmadığı ve harap olmuş hastanelere erişim kesildiği için kesin bir sayı vermenin mümkün olmadığını belirtiyor.

Aralarında ABD, Avrupa Birliği ve Norveç’in de bulunduğu 15 Büyükelçilikten yapılan açıklamada “ölü sayısının yüksek olduğu ve savaşan tarafların, beş gündür süren sivillere, diplomatlara ve insanî yardım çalışanlarına yönelik saldırıların ve çatışmaları derhal ve koşulsuz olarak durdurması gerektiği” belirtildi.

Her iki tarafın Hava Kuvvetleri ve topçu birlikleri Hartum’daki dokuz hastaneyi bombaladı.

Doktorlar, çatışmalardan etkilenen semtlerdeki toplam 59 hastaneden 39’unun hizmet dışı kaldığını ya da kapanmak zorunda kaldığını bildirdi.

Enflasyonun üç haneli rakamlara ulaştığı ülkede zaten sınırlı olan gıda stokları giderek azalıyor. Başkent Hartum’a cumartesi gününden bu yana hiçbir gıda taşıyan kamyon girmedi.

Açlığın nüfusun üçte birinden fazlasını etkilediği 45 milyon nüfuslu Sudan’da, insanî yardım görevlileri ve diplomatlar artık çalışamayacaklarını belirtiyor.

Darfur’da Dünya Gıda Programının (DGP) üç çalışanı öldürülmüştü.

Birleşmiş Milletler Teşkilatı, “insanî yardım görevlilerine yönelik yağma, saldırı ve cinsel şiddeti” kınadı.

Görgü tanıklarına göre, binlerce kadın ve çocuk şiddetten kaçmak için bugün Hartum’dan başka illere gitmeye başladı.

İktidar mücadelesi Sudan Silahlı Kuvvetler Komutanı General Abdülfettah Burhan ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetlerinin (RSF) başındaki General Muhammed Hamdan Dagalo’yu karşı karşıya getirdi. İki general, Ekim 2021 askerî darbesini birlikte düzenlemişti.

Ülkede alevlenen şiddet, Sudanlıların onlarca yıllık askeri yönetimin ardından demokratik ve sivil bir hükümet kurma çabalarını canlandırmaya çalıştıkları bir dönemde iç savaş hayaletini ortaya çıkardı.