Selahattin Demirtaş: Aktif politikayı bu aşamada bırakıyorum

Selahattin DemirtaÅŸ, Artı Gerçek’e verdiÄŸi röportajda, aktif siyasi hayatına son verdiÄŸini duyurdu. DemirtaÅŸ, “Mücadeleyi cezaevinden her yoldaşım gibi dirençle sürdürürken, aktif politikayı bu aÅŸamada bırakıyorum” dedi.

DemirtaÅŸ, Artı Gerçek’te yayınlanacak röportajından bir bölümü Twitter hesabından paylaÅŸtı. DemirtaÅŸ, ÅŸunları söyledi:

Ben kendi adıma, halkımıza layık bir politika ortaya koyamadığımız için içtenlikle özür diliyorum. Pratikteki çabalarımla bu eksiklikleri giderme sözü veriyorum.

Ayrıca, bana yönelik yapıcı eleÅŸtirilere teÅŸekkür ediyorum. EleÅŸtirilerden yararlanmaya çalışacağım. Mücadeleyi cezaevinden her yoldaşım gibi dirençle sürdürürken, aktif politikayı bu aÅŸamada bırakıyorum.”

Demirtaş, aktif politikayı bırakma kararının nedenlerini ise şöyle açıkladı:

“Birincisi, siyaset yapmanın koÅŸulları yoktur. Türkiye’de demokrasi yoktur, hukuk yoktur, adalet yoktur. Bu koÅŸullarda siyaset yapmak mümkün deÄŸildir.

İkincisi, partimizin yeni bir vizyon ve stratejiye ihtiyacı vardır. Benim uzun süreli tutukluluğum partimizin gelişmesine engel olmaktadır. Partimizin yeni liderlere ve kadrolara ihtiyacı vardır.

Üçüncüsü, benim sağlığım iyi değildir. Cezaevinde yaşadığım zorluklar nedeniyle fiziksel ve ruhsal olarak yoruldum. Bu durum siyaset yapmama engel olmaktadır.

Dördüncüsü, benim ailem de çok mağdur olmuştur. Eşim Başak Demirtaş ve iki çocuğum Delal ve Dildar benim yokluğumda büyük zorluklar yaşamıştır. Onlara daha fazla zaman ayırmak istiyorum.

DemirtaÅŸ’ın kararı nasıl karşılandı?

DemirtaÅŸ’ın aktif politikayı bırakma kararı hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda büyük yankı uyandırdı.

HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, DemirtaÅŸ’ın kararına saygılı olduklarını ancak onun siyasi mücadeleden kopmayacağını bildiklerini söylediler.

HDP Grup BaÅŸkanvekili Saruhan Oluç ise DemirtaÅŸ’ın kararının “siyaset yapma imkansızlığına” bir tepki olduÄŸunu belirterek, “Bu karar bizleri derinden üzmüştür” dedi.

CHP Genel BaÅŸkan Yardımcısı Veli AÄŸbaba da DemirtaÅŸ’ın kararına üzüldüğünü ifade ederek, “Türkiye’de demokrasi mücadelesi veren herkesin sesine ihtiyaç var” diye konuÅŸtu.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor da Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Selahattin DemirtaÅŸ’ın aktif politikayı bıraktığını duymak çok üzücü” dedi.

Amnesty International Türkiye AraÅŸtırma Direktörü Andrew Gardner ise “Selahattin DemirtaÅŸ’ın aktif politikayı bıraktığını duymak çok acıklı” ifadesini kullandı.