Selahattin Demirtaş: Aktif politikayı bu aşamada bırakıyorum

Selahattin Demirtaş, Artı Gerçek’e verdiği röportajda, aktif siyasi hayatına son verdiğini duyurdu. Demirtaş, “Mücadeleyi cezaevinden her yoldaşım gibi dirençle sürdürürken, aktif politikayı bu aşamada bırakıyorum” dedi.

Demirtaş, Artı Gerçek’te yayınlanacak röportajından bir bölümü Twitter hesabından paylaştı. Demirtaş, şunları söyledi:

Ben kendi adıma, halkımıza layık bir politika ortaya koyamadığımız için içtenlikle özür diliyorum. Pratikteki çabalarımla bu eksiklikleri giderme sözü veriyorum.

Ayrıca, bana yönelik yapıcı eleştirilere teşekkür ediyorum. Eleştirilerden yararlanmaya çalışacağım. Mücadeleyi cezaevinden her yoldaşım gibi dirençle sürdürürken, aktif politikayı bu aşamada bırakıyorum.”

Demirtaş, aktif politikayı bırakma kararının nedenlerini ise şöyle açıkladı:

“Birincisi, siyaset yapmanın koşulları yoktur. Türkiye’de demokrasi yoktur, hukuk yoktur, adalet yoktur. Bu koşullarda siyaset yapmak mümkün değildir.

İkincisi, partimizin yeni bir vizyon ve stratejiye ihtiyacı vardır. Benim uzun süreli tutukluluğum partimizin gelişmesine engel olmaktadır. Partimizin yeni liderlere ve kadrolara ihtiyacı vardır.

Üçüncüsü, benim sağlığım iyi değildir. Cezaevinde yaşadığım zorluklar nedeniyle fiziksel ve ruhsal olarak yoruldum. Bu durum siyaset yapmama engel olmaktadır.

Dördüncüsü, benim ailem de çok mağdur olmuştur. Eşim Başak Demirtaş ve iki çocuğum Delal ve Dildar benim yokluğumda büyük zorluklar yaşamıştır. Onlara daha fazla zaman ayırmak istiyorum.

Demirtaş’ın kararı nasıl karşılandı?

Demirtaş’ın aktif politikayı bırakma kararı hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda büyük yankı uyandırdı.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Demirtaş’ın kararına saygılı olduklarını ancak onun siyasi mücadeleden kopmayacağını bildiklerini söylediler.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç ise Demirtaş’ın kararının “siyaset yapma imkansızlığına” bir tepki olduğunu belirterek, “Bu karar bizleri derinden üzmüştür” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da Demirtaş’ın kararına üzüldüğünü ifade ederek, “Türkiye’de demokrasi mücadelesi veren herkesin sesine ihtiyaç var” diye konuştu.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor da Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Selahattin Demirtaş’ın aktif politikayı bıraktığını duymak çok üzücü” dedi.

Amnesty International Türkiye Araştırma Direktörü Andrew Gardner ise “Selahattin Demirtaş’ın aktif politikayı bıraktığını duymak çok acıklı” ifadesini kullandı.