Sahte zayıflama ilaçları, Ozempic ve Wegovy’nin kıtlığı saÄŸlık riski oluÅŸturuyor

Sahte zayıflama ilaçları, özellikle engelli hastalar üzerinde ciddi sağlık riskleri yaratıyor

Ozempic ve Wegovy gibi popüler zayıflama ilaçlarının kıtlığı, sahte ürünler için bir pazar oluşturarak obezite tedavisi alanına zarar veriyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), geçtiğimiz yıl sahte GLP-1-RA (glukagon benzeri peptid 1 reseptör agonisti) ürünlerine ilişkin raporlardaki artışa dikkat çekerek, bu ilaçlardaki küresel kıtlığın sahte ilaçların ortaya çıkmasına neden olduğunu uyardı.

Bu ilaçlar arasında Novo Nordisk’in Wegovy ve Ozempic bulunmaktadır. Novo Nordisk, özellikle Wegovy üretim kapasitesini artırıyor olsa da genel talebin halen arzı aşmaya devam edeceğini, bu nedenle bazı hastaların Wegovy reçetelerini doldurmada zorluk yaşayabileceğini belirtti.

Eli Lilly’nin temsilcileri FOX Business’ın talebine henüz yanıt vermedi. WHO‘ya göre, bu tür kıtlıklar “tıbbi ürünlere eriÅŸimi olumsuz etkiler ve genellikle sahte versiyonlar tarafından doldurulan bir boÅŸluk yaratır” ve bu durum özellikle tip 2 diyabet hastaları üzerinde “disproporsiyonlu sonuçlara” yol açabilir.

Sahte versiyonlar genellikle sosyal medya gibi düzenlenmemiÅŸ kanallar aracılığıyla satılmaktadır. Dr. Daniel Maselli, Atlanta’daki True You Weight Loss’un araÅŸtırma direktörü ve endobaryatrik doktoru, sahte semaglutid ve tirzepatid (Wegovy, Ozempic, Mounjaro ve Zepbound marka adları altında satılan) ilaçların “genel olarak obezite tıbbının zararına olduÄŸunu” belirtti.

Bu sahte ilaçların hem kimyasal yapısını kirlettiÄŸini hem de halkın anti-obezite ilaçlarına güvenini sarsıcı bir etkisi olduÄŸunu söyleyen Maselli, “Bu noktada, yeni bir ilaca karşı saÄŸlıklı şüphecilik, tam anlamıyla güven eksikliÄŸine dönüşür ve bu da obezite hastalarının güvenli ve etkili tedavilere eriÅŸimini daha da zorlaÅŸtırır” dedi.

Endokrinolog Dr. Jamie Mullally, sahte ilaçların federal sağlık yetkilileri tarafından düzenlenmediği bileşik ilaçlar olduğuna dikkat çekti. FDA, semaglutid veya semaglutid tuzları içeren bileşik ilaç ürünleri konusunda uyarılar yayımlamış ve bunların FDA onaylı olmadığını ve önceden pazarlama incelemesi almadığını vurgulamıştır.

FDA’nın bu konudaki uyarısının ardından Novo, semaglutid içerdiÄŸini iddia eden ilaçları satmakla suçladığı belirli eczanelere karşı hukuki iÅŸlem baÅŸlattığını duyurdu. Sahte ilaçların testlerinin, “endiÅŸe verici düzeyde bilinmeyen kirleticiler içerdiÄŸini” gösterdiÄŸini belirten Novo, özellikle bir örneÄŸin %33’lük bir düzeyde tehlikeli bir seviye içerdiÄŸini belirtti.

Sahte versiyonlar, genellikle kardiyak yan etkiler konusunda doktorları endiÅŸelendiren zayıflama ilaçlarının yanı sıra ilacın steril olup olmadığı konusunda daha fazla endiÅŸe yaratmaktadır. WHO, bu yanıltıcı ilaçların “toksik reaksiyonlara neden olabileceÄŸini” ve “yetkili makamlar tarafından onaylanmadığını ve kontrol edilmediÄŸini, hijyenik olmayan koÅŸullarda ve kalifikasyonsuz personel tarafından üretilebileceÄŸini ve bilinmeyen kirleticiler içerebileceÄŸini ve bakterilerle kontamine olabileceÄŸini” vurguladı.